Kutnohorští zastupitelé odvolali místostarostku Zuzanu Moravčíkovou

13. září 2017

Ve vedení Kutné Hory je po úterním jednání zastupitelstva jedno volné křeslo. Zastupitelé odvolali místostarostku (a také bývalou hejtmanku) Zuzanu Moravčíkovou (ČSSD).

S návrhem přišla na jednání opozice, konkrétně Karel Koubský (Šance pro Kutnou Horu). Jak se nakonec ukázalo při sčítání, odvolání Moravčíkové podpořili v tajném hlasování taky tři její koaliční kolegové. Právě jejich hlasy rozhodly. Moravčíková s odvoláním počítala, přesto ji rozhodnutí zastupitelstva překvapilo. „Takový je život, s tím se nedá nic dělat. Mrzí mne, že mne odvolali i lidé z naší koalice. Nevím samozřejmě kdo,“ řekla Zuzana Moravčíková.

Už před jejím odvoláním část zastupitelů kritizovala práci, kterou Moravčíková pro město dělala. Problémem bylo hlavně školství, které měla bývalá místostarostka na starost. Zastupitelé v této souvislosti často zmiňovali projekt modernizace učeben kutnohorských škol. O zakázku na jeho přípravnou fázi se podle Karla Koubského hlásily tři personálně propojené firmy a celá ta věc byla údajně neprůhledná. Kritici z toho viní právě odvolanou místostarostku.

Moravčíková s těmi důvody nesouhlasí a říká, že nic nezanedbala, ani že se neúčastnila hodnocení uchazečů o zakázky. Zastupitelům na svou obranu předložila právní posudek, který si nechala udělat.

Co bude dál, zatím není jasné. O nějakém dalším scénáři neměl večer po jednání představu ani starosta Martin Starý z Kutnohorské změny. Odvolaná místostarostka zůstává zastupitelkou.

autor: Michal Trnka
Spustit audio