Kvitová poprvé postoupila do čtvrtfinále US Open, Berdycha opět zastavil francouzský soupeř

Tenistka Petra Kvitová si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále US Open. Pátá nasazená se mezi turnajovou osmičku v New Yorku dostala po výhře 7:5 a 6:3 ve 4. kole nad Britkou Johannou Kontaovou. Její středeční soupeřkou o semifinále bude Italka Flavia Pennettaová. Na Kvitovou nenavázal Tomáš Berdych, který v osmifinále podlehl Francouzi Richardu Gasquetovi 6:2, 3:6, 4:6 a 1:6.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středeční soupeřkou Petry Kvitové (na snímku) o semifinále bude Italka Flavia Pennettová.

Středeční soupeřkou Petry Kvitové (na snímku) o semifinále bude Italka Flavia Pennettová. | Zdroj: Reuters

Kvitová v prvním setu dlouho hledala klíč k podání kvalifikantky Kontaové, až 97. hráčky žebříčku WTA. Sama naopak o svůj servis bojovala, ale všech pět brejkbolů v první sadě odvrátila.

Postupem času začala return trefovat a ve dvanácté hře udeřila - vybojovala si první brejkbol a zároveň setbol, při kterém udělala Britka dvojchybu.

Ve druhé sadě servírovala Kvitová lépe a podání si vyhrávala bez problémů a znovu trpělivě čekala na svoji příležitost. Tu si vybojovala v osmé hře, i když už prohrávala 0:40, ale srovnala a při brejkbolu udělala Kontaová jako v první sadě dvojchybu. Při svém podání pak Češka proměnila třetí mečbol a zvedla ruce nad hlavu.

"Byla to velmi těžký zápas, což jsem čekala. Ona výborně podávala a od začátku zápasu jsem byla na dvorci horší, ale nějak jsem dokázala udržet podání a čekala na svoji šanci, kterou jsem v každém setu využila," řekla Kvitová na kurtu.

Petra Kvitová v zápase s Johannou Kontaovou | Foto: ČTK

Ve čtvrtfinále grandslamu je pětadvacetiletá Kvitová poprvé od loňského titulu ve Wimbledonu. Na US Open je první českou čtvrtfinalistou ženské dvouhry po 14 letech. Naposledy se zde tak daleko dostala Daniela Bedáňová v roce 2001.

Berdycha letos vyřadili Francouzi ze tří grandslamů

Berdych sice vyhrál nad Gasquetem první set, ale pak byl ve výměnách horší a více kazil. Své šance nedokázal využít.

„Když člověk nějaké šance má a neudělá je, tak pak nemůže čekat, že jich bude přicházet víc a víc. On samozřejmě hrál lépe a lépe a svoje šance využil. Proto se to najednou tak hezky otočilo,“ popsal Berdcyh důvody své prohry.

V celém utkání využil jen dva brejboly z osmi, zatímco sám přišel o podání pětkrát. Zápas trval přes dvě a půl hodiny a skončil krátce před půlnocí newyorského času.

Českou jedničku zastavil už potřetí v řadě na grandslamovém turnaji francouzský soupeř, v Paříži to byl Tsonga a ve Wimbledonu Simon. Berdych si z toho ale těžkou hlavu nedělal.

„Je to jenom tenis, pokračuje se dál. Na světě jsou horší věci. Tohle je pořád snové zaměstnání, které člověk může mít. Člověk jde na kurt, bojuje proti soupeři a buď vyhraje, nebo prohraje. Pak se z toho musí otřepat a pokračovat dál,“ řekl.

Murray končí, Federer se kvalifikoval na Turnaj mistrů

Jihoafričan Kevin Anderson se postaral o největší překvapení turnaje. Patnáctý nasazený v osmifinále vyřadil turnajovou trojku Andyho Murrayho z Británie po setech 7:6, 6:3, 6:7 a 7:6 a je poprvé v grandslamovém čtvrtfinále.

Roger Federer porazil Johna Isnera 7:6, 7:6 a 7:5 a díky postupu do čtvrtfinále si zajistil účast na Turnaji mistrů v Londýně. Třiačtyřicetiletý Švýcar se na podniku pro nejlepších osm hráčů sezony ukáže počtrnácté za sebou, čímž vylepší vlastní rekord.

Tenista Tomáš Berdych skončil na letošním grandslamovém US Open v osmifinále | Foto: Reuters

ČTK, Jaroslav Plašil, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme