Kvóty v praxi. Do Česka přijelo 8 uprchlíků z Řecka. Prošli bezpečnostní prohlídkou

Do Česka minulý týden přijela skupina osmi uprchlíků, které země musí přijmout z Řecka či Itálie na základě přerozdělovacích kvót schválených EU. Skupina běženců prošla bezpečnostní prohlídkou a nyní s nimi ministerstvo vnitra provádí obvyklé řízení o udělení mezinárodní ochrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká veřejnost, média i vláda striktně odlišují uprchlíky, kteří prchají před válkou před těmi, kteří je vyhánějí bez ohledu na víru

Řecká veřejnost, média i vláda striktně odlišují uprchlíky, kteří prchají před válkou před těmi, kteří je vyhánějí bez ohledu na víru | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Podle resortu jde o skupinu, o jejímž přesídlení se rozhodlo v červenci.

„Na naše území mělo původně přicestovat 11 osob, na základě bezpečnostních pohovorů do ČR nakonec přicestovalo uvedených osm osob," sdělila mluvčí ministerstva Lucie Nováková. Jde o dvě rodiny.

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize.

Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř Evropské unie schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších států tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Uprchlíků na základě kvót už je v Česku 12

Tuzemsko letos v únoru nabídlo přesídlení 20 lidí z Řecka a 10 z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka.

Původně jich mělo přijet sedm, tři z nich ale opustili zařízení, kde na přesídlení čekali. Zbývajících 13 lidí Česko po bezpečnostních prověrkách nechtělo přijmout. Neměli dostatek dokladů, které by potvrdily jejich totožnost. Dalších osm lidí z Řecka přijelo nyní.

Přerozdělovací kvóty se týkají krizového rozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Podle českého vnitra k polovině srpna přesídlilo do ostatních států 3947 osob, mechanismus rozdělování tak vázne a je pomalý.

Do Česka naopak letos nepřijdou žádní uprchlíci z Turecka na základě dohody Evropské unie s Ankarou o omezení migrace. V neděli to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. České bezpečnostní prověrky jsou podle něj zejména po pokusu o převrat v Turecku „velmi precizní".

Další uprchlíky Česko neprověřuje, sdělilo ministerstvo vnitra v pondělí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme