Kvůli EET letos zaniklo 10 procent hotelů a restaurací, nejčastěji v malých obcích

4. prosinec 2017

Některé obchody, kiosky nebo hospody v malých obcích se těžko vyrovnávají s povinností elektronické evidence tržeb. V prvním roce po jejím zavedení zaniklo zhruba 10 procent českých hotelů a restaurací. Podle majitelů vesnických zařízení nejsou podmínky fér. Poukazují na to, že podnikání na vesnici je spíš služba lidem než výnosný obchod.

„S manželkou nejsme přes tu elektroniku. Museli bychom si zařídit internet, koupit nějaký notebook. Pro nás už to bylo neúnosné,“ říká pan Josef Otrusina z Potštátu na Přerovsku. Svou masnu v obci zavřel po 10 letech.

Podobně jako obchody mají v menších obcích problém i hospody. Do roka od zavedení EET jich podle ředitele Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka zaniklo zhruba 10 procent. „V současné době pohostinství je jedno z nejregulovanějších odvětví. A když si to promítnete do venkovské hospůdky, pochopíte, proč ti lidé končí,“ uvedl Stárek. Zároveň ale dodává, že s tím asociace počítala. EET podle něj brání tomu, aby se obchodníci vyhýbali placení daní.

Stejně jako on to podle Michaely Tesařové z ministerstva financí vidí většina podnikatelských a oborových svazů. „Ministerstvo financí od počátku trvá na tom, aby se elektronická evidence tržeb vztahovala na hotovostí platby napříč všemi podnikatelskými obory,“ doplňuje Tesařová.

I když vedení Asociace hotelů a restaurací vítá elektronické pokladny, vidí značný rozdíl mezi podniky ve velkých městech a v malých obcích. „Hospoda je službou lidu, na té se nějak extrémně vydělávat nedá. Proto tady u těch venkovských, drobných zařízení by asi stálo za to zamyslet se nad tím, zda všechny ty regulace, které na ně dnes dopadají, jsou nutné,“ myslí si Václav Stárek.

S maloobchodníky je to podle Josefa Otrusiny úplně stejné: „Při těch tržbách, které tady v obci jsou, jsme to drželi jen kvůli těm starým lidem, kteří teď musejí jezdit na nákup někam jinam.“ K podnikání se prý kvůli regulacím už nikdy vrátit nechce.

autor: sol
Spustit audio