Kvůli horku se zhoršuje kvalita vody v rybnících a na koupalištích

1. srpen 2017

Teploty v Česku vystoupaly vysoko nad 30 stupňů. První srpen je zatím nejteplejším dnem letošního léta. Horké počasí zhoršuje kvalitu vody v některých přírodních nádržích a rybnících. Lidem to většinou nevadí a vyhledávají jakoukoliv možnost k ochlazení.

„Dva dny jsem vzdorovala s tím, že je to tady zelené, ale teď jsem prostě dostala po ránu chuť a je to příjemné, zkrátka je to český rybník,“ říká paní Karasová z Plzně, která tráví dovolenou v autokempu u Třeboně.

Dodává, že vlastně neví, jak vypadají sinice a co přesně je v rybnících škodlivé. „Třeba sem bezelstně lezu a je to špatně, ale koupali se tady i s malými dětmi a nevypadalo to, že by měl někdo problém,“ říká.

Koupání neodolal ani Petr Kamas z Chrudimi. „Voda je zelená, ale teplá. My naštěstí máme v karavanu sprchu, takže se můžu po koupání osprchovat,“ komentuje.

Voda v Opatovickém rybníce u Třeboně je nyní až smaragdově zelená a kalná. „Tohle je typický vegetační zákal způsobený růstem sinic. Navíc je tu zjevné, že ta vrstva plave ve vrchní části vodního sloupce,“ vysvětluje biolog Pavel Hrouzek

Právě takovou vodu ke koupání nedoporučuje. „Lidé by se měli orientovat podle toho, jak ta voda
celkově vypadá. Rozhodně nedoporučuji koupání ve velmi silně vegetačně zabarvené vodě, na které plave silná vrchní vrstva,“ připomíná.

Sinice u lidí nejčastěji způsobují alergické kožní reakce a střevní problémy. Podle krajské hygieny není voda vhodná ke koupání ve Staňkovském rybníce a v přírodním biotopu v Sezimově Ústí. Sinice jsou ale i ve většině dalších rybníků, které hygiena nesleduje.

autor: pfr
Spustit audio