Kvůli obchvatu musí zahrádkáři v Krnově opustit své pozemky. Někteří na nich hospodařili i 30 let

8. prosinec 2016

Plánovaná stavba obchvatu Krnova citelně zasáhne tamní zahrádkáře. Rychlostní silnice má odvést kamionovou dopravu z centra města, v cestě jí ale stojí mimo jiné i velká zahrádkářská kolonie Zlatá Opavice. Lidé tam už desítky let hospodaří na pronajatých pozemcích a smluvně nemají ani nárok na případné odškodnění. Obchvatu by přitom měla ustoupit třetina z asi 250 zahrad.

„Stojíme na okraji budoucí komunikace. Některé zahrádky přijdou o celou plochu, některé budou dotčeny jen částečně. Ten prach a všechen takový smrad z aut potáhne na okolní zahrádky,“ popisuje důchodce pan Karel.

Jemu ale zahrada zůstane, naopak Alois Loučanský o své záhony i chatu přijde úplně. Hospodaří tady přitom už přes 30 let. „Mám velký skleník, tam mám papriky a rajčata. Budu brečet, ale nic jiného dělat nemůžu,“ říká.

„Zahrádkáři vždy dostávali smlouvu na dobu určitou, ale vždy byli upozorňováni na to, že se nacházejí v zóně, kde – do budoucna – dojde ke stavbě této komunikace,“ vysvětluje místostarosta Krnova Michal Brunclík z ČSSD.

Čtěte také

Podle smlouvy musí navíc při jejím vypovězení vrátit pozemky do původního stavu. „Dalo by se říct, že ta smlouva je výhodná jen pro jednu stranu – pro město. A to není správné,“ zlobí se Ladislav Daříček, který proti obchvatu zorganizoval před lety i petici. Marně.

Zřejmě už příští rok jim do osady vjedou bagry. Ti, kterým silnice zasáhne do pozemku, ale můžou nově žádat alespoň o kompenzaci. Desetitisícové odškodnění schválili ve středu večer zastupitelé. Zahrádkáři by ale přivítali alespoň dvojnásobek.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio