Kvůli obchvatu Srubce se deset let hádali, nakonec schválili devátou variantu

13. září 2017

Už devátou variantu dálničního přivaděče řešili zastupitelé obce Srubec na Českobudějovicku. Přeložka silnice druhé třídy má sloužit hlavně jako přivaděč k dálnici D3. I přes protesty občanů zastupitelstvo tuto verzi obchvatu nakonec schválilo.

„Obec nemá vypořádané majetkové vztahy. Tady je občan, který řekl, že to prostě neprodá, a prý není sám. Tak pokud nejsou vypořádané vztahy, co oni jsou tak aktivní dopředu. To je velký problém pro mě,“ vysvětlovala jedna z protestujících obyvatelek.

S devátou variantou dálničního přivaděče nesouhlasí hlavně obyvatelé části Stará Pohůrka. U jejich domů má totiž vzniknout kruhový objezd, což podle nich způsobí, že auta, která u něj zastaví, budou vypouštět mnohonásobně větší množství škodlivin než doposud.

„To jsou stovky lidí, možná tisíce, kteří tam bydlí a které to poškodí. Tam to nemá co dělat, to je zastavěná oblast. Dálnice ano, obchvat ano, ale ne tudy. Nemá vést přes zastavěnou oblast,“ zdůrazňoval další obyvatel.

O obchvatu ve Srubci jednají už několik let. Kraj i Ředitelství silnic a dálnic proto na obec tlačí, aby projekt schválila co nejdříve.

V současnosti je největší provoz na Ledenické ulici. Její obyvatelé s obchvatem souhlasí, protože podle nich dopravě výrazně uleví. „Současný stav je neúnosný, to víme všichni. A teď se nabízí realizace nové silnice. Samozřejmě je to o nějakých kompromisech tak, jak se vyjádřili všichni zastupitelé, já s tím souhlasím“ říká Pavel Sojka.

Zastupitelstvo nakonec schválilo devátou variantu přeložky silnice 157/2. Pro bylo sedm z osmi členů. Srubecká starostka Lenka Malá jejich hlasování přivítala. „To je nemyslitelné, aby sjezd z dálnice, dálniční přivaděč vedl středem obce. Podle mě je to veliký úspěch, mám z toho velkou radost,“ komentovala.

Následovat teď bude proces vyhodnocení vlivů stavby na životní prostředí. Pokud bude úspěšný a Jihočeský kraj se dohodne na výkupu pozemků, může se začít stavět.

autor: mvo
Spustit audio