Kvůli podezření z ovlivňování fotbalových zápasů zatkli v Itálii přes 50 lidí

Italská policie zadržela více než 50 lidí, které podezřívá, že ovlivňovali fotbalová utkání. Mimo jiné byli zatčeni i zástupci 30 klubů třetí až páté tamní ligy. Navíc jsou podezřelí z napojení na mafii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Fotobanka stock.xchng

Policie totiž zahájila vyšetřování poté, co při odposlechu jednoho člena kalábrijské zločinecké organizace Iannazzo zjistila, že měl na starost ovlivňování zápasů kvůli sázkám.

Na základě odhalení proto zadržela mimo jiné 17 hráčů, 27 klubových prezidentů a manažerů, pět trenérů a jednoho policistu.

„Zatkli jsme klubové prezidenty, hráče, sportovní manažery, trenéry a další lidi, kteří se pohybují kolem sportu, hlavně kvůli ovlivňování zápasů sázkami. Byly tu dvě oddělené skupiny, které se ale chovaly velmi podobně a oběma jim šlo o nezákonné obohacování,“ popsal italské veřejnoprávní stanici RAI šéf zásahové jednotky Rodolfo Ruperti.

Z ovlivnění je podezřelých 28 zápasů třetí a čtvrté ligy. Policie má také k dispozici záběry z bezpečnostních kamer hotelů, kde se manipulace utkání údajně domlouvala. Uplácení podle vyšetřovatelů měly na starost osoby srbské, albánské a maltské národnosti.

Italský fotbal naposledy zasáhla sázkařská aféra v roce 2011. Tehdy bylo vyšetřováno 150 zápasů dvou nejvyšších soutěží a mezi podezřelými byli například trenér italské reprezentace Antonio Conte kvůli působení v Sieně, legenda Giuseppe Signori, reprezentant Domenico Criscito, který kvůli tomu přišel o mistrovství Evropy, Leonardo Bonucci či kapitán Lazia Stefano Mauri, jenž dostal zákaz činnosti stejně jako tehdejší kapitán Bergama Cristiano Doni.

Podle šéfa zásahové jednotky Rupertiho je dnešní případ první, na který byl v Itálii uplatněn nový zákon. Za sportovní podvody ukládá až devět let vězení, předtím to byly jen dva roky.

ČTK, Jan Suchan, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme