Kytarista Santana vydává novou desku, přizval na ni muzikanty z původní kapely

Mexicko-americký kytarista Carlos Santana chystá desku. Vyjde sice až 15. dubna, ale už teď se ví, že bude v lecčems výjimečná. Bude se jmenovat Santana IV a naváže na album Santana III, které roku 1971 válcovalo americkou hitparádu. Kytarový mág dokonce kvůli tomu po letech oživil svoji původní kapelu. Společně nahráli šestnáct písní, jedna z nich – Anywhere You Want To Go – se už tento týden dostala mezi fanoušky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Carlos Santana

Carlos Santana | Foto: Sony Music

Santana byl v čele americké hitparády dvakrát - v roce 1971 s deskou Santana III a pak v roce 1999 s hitovou deskou Supernatural.

„Jeho muzika je přitažlivá pro všechny generace. Je to velmi radostná záležitost - slavnost, při které se tančí a lidé se zamilovávají,“ říká hudební publicista Ondřej Konrád.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kytarista Santana vydává s muzikanty z jeho původní kapely novou desku. Mluví o ní hudební publicista Ondřej Konrád

„Jeho hudba je postavená na poměrně řízném rock-blues, ale zároveň zdůrazněném latinsko-americkém rytmu. Vždy měl v kapele mimo bubeníka perkusistu, v jednom momentě byli dokonce čtyři bubeníci. Obyčejně jsou tři v kapelách, co se týká posledních 35 let,“ popisuje Konrád.

Santanova původní kapela měla kořeny v hnutí hipies koncem 60. let v San Francisku. K první formaci patřili hudebníci Tom Frazier (kytara), Mike Carabello (perkuse), Rod Harper (bicí), Gus Rodriguez (basová kytara) a Gregg Rolie (varhany a zpěv).

V následujících letech se složení skupiny často měnilo. Nějakou dobu vystupoval Santana také sám. Mnoho koncertů uskutečnil ve spolupráci s jinými hudebníky, mezi které patřil mimo jiné Herbie Hancock, Buddy Miles, Eric Clapton, The Fabulous Thunderbirds a mnoho dalších.

Kapela, která hraje na novém albu, není zcela kompletní. Například basistu Davida Browna, který zemřel roku 2000, nahradil nizozemský basista Benny Rietveld.

„Benny Rietveld hraje se Santanou už velmi dlouho, viděl jsem ho s ním už několikrát,“ upřesňuje Konrád.

Santana se rockovému světu poprvé ukázal na festivalu Woodstock v roce 1969 - novou desku s ním točil i bubeník Michael Shrieve, který na Woodstoku exceloval sólem ve skladbě Soul Sacrifice.

Kytaristovo poslední album Corazon vyšlo roku 2014 a obsahovalo coververze cizích písní. O dva roky dřív na studiovém albu Shape Shifter vynechal samply i elektronické beaty, ale zato vzdal hold Bobu Dylanovi a Marvinu Gayovi.

Santana je jedním z nejlepších kytaristů světa. Věří v hudbu, její schopnost udivovat, potěšit a v její sílu vzbuzovat emoce. Vnímá ji jako proud energie.

Kytarista se angažuje i v charitě. Jeho nadace poskytuje vzdělání a zdravotní péči dětem. Provozuje také síť mexických restaurací.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme