Lang, Medeski, Mišíkovi a řada dalších hvězd. V Šumperku začíná festival Blues Alive

16. listopad 2017

Blues Alive patří k největším evropským přehlídkám věnovaným tomuto žánru. Už 22. ročník festivalu začíná dnes v Šumperku. Na třech hlavních koncertech a řadě doprovodných hudebních akcích se po celém městě představí přední světová bluesová jména, mezi jinými držitel Grammy Jonny Lang nebo klávesista John Medeski. Návštěvníci si mohou zajít i k bluesové lavičce.

„Jonny Lang, Phil Schoenfelt, Slawek Wierzscholski, vynikající polský harmonikář, Nick Schnebelen Band, to je americké trio. Je to plnohodnotný koncert v rámci festivalu díky tomu, že druhý den je svátek,“ představuje dnešní koncert ředitel festivalu Vladimír Rybička. Právě díky svátku 17. listopadu, který připadá na pátek, můžou pořadatelé rozšířit program o jeden festivalový koncert, který se odehraje už ve čtvrtek.

I páteční večer bude mít své hvězdy. Vladimír Rybička vybírá namátkou jednu: „Blues Harp Explosion a s nimi tři američtí hráči na foukací harmoniky. Pikantní na tom je, že kapela přilétá z Británie a ti tři pánové přilétají v různých časech z Ameriky, takže ta logistika kolem toho je poměrně složitá.“

V sobotu se představí rodinné kapely. Kompletní rodina Mišíků nebude jediná. „Honza Martínek, to je takový nestor bluesové kytary. Jeho syn Lukáš je velmi úspěšný producent. A doplní je Jan Martínek mladší, který se profesionálně muzikou nezabývá, ale zahraje si s nimi na bicí. Třetí rodinnou kapelou budou manželé Petra Börnerová a Tomáš Bobrovnický a bicí jim hraje jejich 11letý syn,“ říká Rybička.

K fanouškům festivalu patří i místní nadšenec Jiří Giesl: „Baví mě, že to město ožije, přijede sem spousta lidí. Trošku mě mrzí, že místní toho zatím neumí úplně využít.“

Jako člen okrašlovacího spolku se zasloužil o to, že se po roční pauze v Šumperku opět objevila bluesová lavička. „Chtěli jsme, aby návštěvníci nebo sami Šumperáci věděli, že ten Šumperk je s bluesem spojený. Rádi bychom, aby se z toho stalo pro návštěvníky, kteří sem jezdí, takové památeční místo, kde se můžou vyfotit, setkávat se tady, aby z toho byla taková lavička, jakou má třeba v Seattlu Kurt Cobain,“ popisuje Giesl.

A tak zatímco pořadatelé Blues Alive už chystají příští ročník festivalu, Jiří Giesl plánuje kolem lavičky udělat celé bluesové zátiší.

autor: bam
Spustit audio