Laserová břitva - reálný výrobek nebo humbuk?

2. říjen 2015

Švédská začínající firma Skarp Technologies údajně vyvinula laserový analog břitvy či čepelky, který je podle vyjádření autorů schopen oholit vousy s větší ohleduplností než dnešní holící břity. Autoři však zatím, jak se zdá, veřejnosti nepředvedli věrohodné funkční prototypy svého proklamovaného přístroje.

Firma nyní nabízí zájemcům svůj laserový “ruční holící nástroj” s názvem Skarp Laser Razor na crowdfundigovém serveru Kickstarter. Autoři kampaně od podporovatelů a budoucích zákazníků vybrali už více než 2 miliony a 600 tisíc dolarů. Nadšení zájemci si mohou ještě asi 16 dní předplatit “laserovou břitvu” za 189 dolarů, zásilky se mají dočkat během března 2016.

Na první pohled připomíná Skarp Laser Razor svým tvarem běžné holící čepelky pro rychlé holení. Má podobný tvar držadla, avšak na konci nástroje nenajdeme vyměňovací nástavce s břity. Na jejich místě se nachází laser, pracující v režimu IPL (Intense Pulsed Light) a umístěný těsně vedle úzké štěrbiny. Při bližším pohledu na tuto štěrbinu však v ní vidíme spíše pracovat tenké optické vlákno, do kterého je laserový paprsek zaměřen. Podle vyjádření tvůrců by laser neměl způsobit poranění či podráždění kůže, protože jeho záření má dostatečnou intenzitu pouze v těsné blízkosti štěrbiny či vlákna. Štěrbina tedy musí velmi zblízka “najet” na tělo vousu nebo chlupu, aby došlo k jeho přeříznutí nebo spíše přepálení.

Autoři nápadu Morgan Gustavsson (vlevo) a Paul Binun

Podle autorů Morgana Gustavssona a Paula Binuna dokonce laser pracuje se speciálně vybranou vlnovou délkou koherentního světla, na kterou jsou absorpčně citlivé materiály, nacházející se v různých typech vlasů, vousů a chlupů, tzv. chromofory. Chromofory napomáhají rozrušení vlastních vousů, aniž by vliv laseru na jejich okolí byl nějak rizikový. Autoři se prý dlouhou dobu zabývali využitím laserů pro kosmetické účely a jejich současná aplikace pro účely holení vzniká jako vedlejší produkt jejich dosavadních zkušeností.

Rukojeť demonstračních exemplářů laserové břitvy je vyrobena z hliníku. Laserová čepelka je údajně napájena jednou baterií typu AAA. Podle tvrzení tvůrců vydrží kapacita baterie na 50 000 hodin pohotovostního režimu (tento údaj se však autorovi článku nezdá). Jedna laserová břitva by za uváděných podmínek teoreticky mohla nahradit mnoho jednorázových holicích čepelek, které se snadno a rychle otupí. Zatím však zřejmě neexistuje příliš zkušeností z praktického provozu těchto přístrojů, takže pro běžné zákazníky bude zatím lepší ještě několik let počkat.

Laserové holítko Skarp Laser Razor

Zdroje: Skarp Technologies, Huffington Post, Indian Journal of Plastic Surgery, Reddit, MedicalDaily, Futurism, Independent

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio