Láska přes appku a se souhlasem imáma: Jak skloubit náboženské tradice se západními hodnotami?

12. prosinec 2016

Současná generace mladých muslimů žijících v Británii si jen obtížně hledá partnera v okruhu svých známých. I oni řeší svůj problém přes mobilní aplikace. Na svoji budoucí lásku mají ale jiné požadavky než jejich nemuslimští vrstevníci.

Arzo Kazmi hledá manžela už nějaký ten pátek. Za posledních osm let vyzkoušela síť známých, dohazovačky a internetové seznamky, ale na toho pravého zatím nenarazila. Třiatřicetiletá finanční poradkyně pákistánsko-kašmírského původu žijící v Birminghamu vysvětluje proč: „Většina mých kamarádů jsou bílí nevěřící. Muslima, který by byl single, potkám jen výjimečně.“

Arzo před nedávnem vyzkoušela mobilní aplikaci Muzmatch. Na rozdíl od jiných podobných appek, jako je Tinder nebo Hinge, se Muzmatch více orientuje na potřeby mladých muslimů. Arzo totiž hledá muže, který by odpovídal jejímu profesnímu postavení a vyznával jak západní, tak islámské hodnoty, píše server Al Jazeera. V muslimských rodinách jsou nezávazná rande často zakázaná. Bývá zvykem, aby se do hledání a posuzování vhodného partnera zapojili rodiče a sňatek nakonec schválili.

Požadavky se mění

Mnoho mladých muslimů na Britských ostrovech vyrostlo v tradičních rodinách, ale chybí jim širší komunita, s níž by mohli sdílet svoji kulturu. Saně Ikram je 24 let a manžela hledala ve svém rodném městě Swindon na jihozápadě Anglie dva roky.

„Síť mých známých je omezená, a ne vždy se člověku podaří touhle cestou někoho najít,“ říká. Za tu dobu vyzkoušela všechno: schůzky pro nezadané i pomoc duchovních nebo rishty – ženy, která v pákistánských komunitách pomáhá s výběrem partnera. Teprve pak začala hledat on-line a objevila množství lidí, které považovala za mnohem vhodnější než muže, kteří jí byli představeni. Vhodnější v tomto případě znamená, že vyznávají islám a zároveň zapadají do směsi britsko-pákistánské kultury, v níž Sana žije.

Požadavek na spojení moderních lokálních hodnot a principů islámu je proměna, kterou můžeme pozorovat u mladých muslimů v tak odlišných zemích, jako jsou Velká Británie, Spojené arabské emiráty či Indonésie, uvádí Shelina Janmohamed, autorka knih Generation M: Young Muslims Changing the World (Generace M: Mladí muslimové mění svět) a Love in a Headscarf (Láska v šátku).

03755845.jpeg

„Druhá, třetí, a dokonce čtvrtá generace muslimů žijících v diaspoře se cítí být pevnou součástí společnosti, v níž se nacházejí. Na druhou stranu je pro ně velmi důležitá i víra. Tu ale vyznávají způsobem, který je více propojuje s okolním světem,“ říká Janmohamed. A i když jsou nábožensky založení, chtějí aktivně rozhodovat o svém životě, a nenechat se jen řídit, dodává.

Sana díky aplikaci potkala před rokem 23letého Hakima, muže pákistánsko-indického původu. Nejdřív se dorozumívali přes WhatsApp a o měsíc později se poprvé sešli. Sana mu řekla, že jestli to s ní myslí vážně, měl by se představit její matce. Po několika rodinných setkáních ji Hakim požádal o ruku. Vzali se čtyři měsíce po jejich první schůzce, píše server Al Jazeera.

Láska na síti

V celosvětovém měřítku dnes platí, že každý pátý vztah vznikne na síti. Mezi lety 2001 až 2011 byli muslimové ve Velké Británii nejrychleji rostoucí náboženskou skupinou. Demograficky jsou britští muslimové mladí, téměř polovina z nich je mladších 24 let, ve srovnání s 31 procenty v celkové populaci.

Tato skupina zároveň představuje velký ekonomický potenciál. Muzmatch proto není zdaleka jedinou aplikací pro muslimy. Její kanadskou obdobou je Salaam Swipe, v USA se používá Minder. Mezitím vznikly seznamovací appky jako Jfiix pro židy a křesťané mohou využívat Crosspaths.

Muzmatch nabízí možnost hledat partnera podle různých náboženských parametrů. Uživatelé mohou zadat, jakou odnož islámu vyznávají nebo jak často se denně modlí. Do aplikace můžete zadat i tzv. walího, tedy důvěrníka, který bude vaši on-line konverzaci sledovat. Důležitým kritériem je i úroveň vzdělání. 71 procent uživatelů Muzmatche jsou vysokoškolští studenti nebo absolventi.

03755844.jpeg

Jak říká Sana, on-line seznamky a aplikace pro muslimy podpořili i imámové s odůvodněním, „že splňují všechny naše (náboženské) požadavky“. Rodiče ani duchovní se tak nebrání myšlence, aby se mladí lidé potkávali on-line, jestliže bude vše probíhat podle pravidel islámu. Z toho například vyplývá, že na seznamování bude dohlížet třetí strana, píše server.
Podle zakladatele Muzmatche jsou mladí muslimové daleko více ochotní dávat se dohromady na základě víry a odlišná národnost pro ně přestává být překážkou.

Ajmal Masroor se narodil v Bangladéši, ale vyrostl v Británii. Ve svých 45 letech působí jako imám, vztahový poradce a spolupracovník britské národní televize a rozhlasu. Před 15 lety založil v Londýně poradenský institut pro manžele a nesezdané páry. Generaci mladých muslimů, kteří hledají svou lásku on-line, charakterizuje jako lidi se zajištěným příjmem, dobrým vzděláním a tolerantním přístupem k islámu. Na rozdíl od generace rodičů, kteří často vyrůstali ve vesnicích na jihu Asie, „jsou jejich nároky vyšší. O tom, co chtějí, mají ucelenější představu. Jsou více britští, nebo spíš mezinárodní“.

Generace Saniných rodičů se dostala na Západ, kde se neustále snaží vydobýt místo pro svou identitu. Naopak Sana má větší pochopení pro různé způsoby, jakými se lidé rozhodnou žít a jakou kulturu a identitu přijmou za svou.

Poslechněte si celý výběr z médií Radia Wave.
autor: kult
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.