LED svítidla negativně ovlivňují digitální rádio DAB, ukazuje video EBU

7. prosinec 2016

Měření, které probíhalo v první polovině letošního roku v Ženevě, ukazuje na problémy nejen uvnitř budov, ale i v samotném centru města.

LED žárovky a další svítidla fungující na tomto modelu mohou způsobovat problémy při příjmu digitálního rádia DAB+. Ukazuje na to názorné video na YouTube kanálu „EBU Tech“, který patří pod Evropskou vysílací unii (EBU). Měřící přístroj, který používá na názorných případech technik Mathias Coinchon, jasně ukazuje zhoršení příjmu digitálního signálu ve chvíli, kdy je světlo s LED žárovkami zapnuto. Naopak ve chvíli, kdy je vypnuto, je signál výrazně silnější.

Měření, které probíhalo v první polovině letošního roku v Ženevě, ukazuje na problémy nejen uvnitř budov, ale i v samotném centru města. Jako jeden z případů je uveden například obchod, který používá řadu LED svítidel. „Pokud se budete pohybovat v této oblasti s automobilem, nebudete mít žádný signál,“ konstatuje Coinchon, který působí coby Senior Project Manager at EBU Technology & Development. Vice-Chairman of WorldDMB TC. Průmyslové rušení obecně je nepříjemným jevem, který se projevuje například i při příjmu rozhlasového vysílání, zejména na AM rozsazích.

autor: lukpo
Spustit audio