Lednice budoucnosti

5. únor 2013

Zkuste hádat - co bude za pár let digitálním centrem v našich bytech a domech? Počítač, televize, tablet? Všechno špatně. Věřte, nebo nevěřte, bude to lednice.

Toto zařízení na uchování potravin má už dnes běžně na dveřích LCD displej. Brzo ovšem bude mnohem větší, barevný a dotykový. Tím to ale samozřejmě nekončí.

Lednice budoucnosti budou připojené na celosvětovou síť a budou s námi komunikovat - například přes mobilní telefon. Je tedy jasné, že budeme moci brouzdat internetem, stáhnout si emaily, poslechnout si hudbu nebo si při vaření pustit oblíbený seriál v televizi.

To ale není to hlavní, co by měly lednice budoucnosti umět. Mozek, tedy opět počítač, zabudovaný například ve dveřích lednice, se bude umět domluvit s ostatními spotřebiči u nás doma. Pro představu: potraviny, které do lednice po nákupu vložíme, oskenuje čtečka čárkového nebo QR kódu. Lednice tak sama ohlídá dobu trvanlivosti a doporučí, kam jídlo uložit.

Z práce se pak pomocí SMS zeptáte lednice, co bude třeba k večeři. Podle svého obsahu navrhne recept a pošle zpět připomínku, že chybí třeba víno, které se hodí k navrhnutému kuřecímu plátku. Doma pak řekne lednice troubě co má dělat, aby se plátek perfektně zapekl.

Taková lednice vám pohlídá i dům když nebudete doma. Alarm upozorní na nezvaného hosta, lednice se s vámi spojí a vy s její pomocí aktivujete robotický vysavač s kamerou. Přes vysavač obhlédnete situaci, zavoláte policii a nebo pomocí reproduktorů na vysavači vynadáte dětem, že zase nevypnuly alarm.

Když odjedete na dovolenou, lednice bude umět pomocí inteligentních vypínačů rozsvěcet v různých místnostech světla tak, aby to vypadalo jako když jste doma. Lednice budoucnosti bude umět zapnout na dálku pračku, myčku, klimatizaci nebo žaluzie. V létě tak jednoduše zavoláte, nebo napíšete svojí lednici a přijedete do příjemně vychlazeného bytu.

Při vaření máte neustále od něčeho zapatlané ruce? Žádný problém! Na své domácí spotřebiče budete v budoucnu mluvit. Důležitý email tak nadiktujete a odešlete, aniž byste se dotkli klávesnice nebo displeje.

O rozšířenosti těchto novinek budou nakonec ale opět rozhodovat peníze - tedy možnosti vaší peněženky, přesněji možnosti vaší moderní bezdotykové kreditní karty.

autor: Milan Král
Spustit audio