Legenda americké hudební scény a muž v černém. Johnny Cash by oslavil 85. narozeniny

Americký zpěvák koncertující ve věznicích. Muž v černém. Folkař, který dokázal citlivě předělat hity Leonarda Cohena nebo Nine Inch. Legendární Johnny Cash by v neděli oslavil 85. narozeniny. Jeho odkaz přetrvává i čtrnáct let po jeho smrti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johnny Cash v roce 1970

Johnny Cash v roce 1970 | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, Dillan Stradlin

Hudebník Johnny Cash vystoupil v roce 1978 dokonce i před pražským publikem.

„Pro mě ztělesňuje staré pořádky, staré nastavení hudebního průmyslu ve své době, tedy v 50. letech, kdy vyhrával první nahrávky?“ popisuje významnou postavu hudební publicista Radia Wave Miloš Hroch.

„Jeho nejsilnějším poselstvím pro hudbu té doby bylo, že setřel meze mezi country a folkem a spojil zpěv s vyprávěním příběhů,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legenda americké hudební scény a muž v černém. Johnny Cash by oslavil 85. narozeniny. Jeho život a tvorbu shrnul Ondřej Bambas

Podle Hrocha byl Johnny Cash obětí své doby a zajatcem populární kultury.

„Neunesl slávu a snášel ji jen díky velkému množství amfetaminu, z čehož se potom musel dostávat. Pomohla mu především jeho druhá žena June Carterová, což je docela dobře zobrazené v biografickém filmu Walk the Line,“ přibližuje Hroch.

Vedle filmu Jamese Mangolda z roku 2005 dokončil ve stejné době o Johhnym Cashovi knihu Reinhard Kleis. Komiks I see a darkness vyšel v českém překladu loni.

„Komiks je v něčem zajímavější a sdílnější. Je v něm možná více informací, které se ve filmu nedozvíme. Například že po Johnnym Cashovi šel Ku-klux-klan, protože jeho první ženu Vivian pokládali podle jedné soudní fotografie za černošku,“ říká hudební publicista Radia Wave.

Zpěvák byl otevřený všem žánrům. Johhny Cash se dostal do síně slávy country hudby, rock and rollu, i gospelu. Za svůj život napsal přes tisíc skladeb. Podle nahrávací společnosti Sun prodal více jak 90 miliónů alb. Zemřel v září 2003, bylo mu 71 let.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme