Legendární letoun Lockheed Electra je v Česku. Zažili jsme pár horkých chvil, uznávají členové posádky

15. červen 2015

Sloužil vojenským účelům, byl ve vlastnictví herečky a také ho údajně využívali pašeráci marihuany. Později ho převzal podnikatel, od kterého ho odkoupil Ivo Lukačovič. Řeč je o zrekonstruovaném letounu Lockheed Electra 10A, který je pevně spojen s osudem podnikatele Jana Antonína Bati.

U samotné koupě sice hosté Radiožurnálu přímo nebyli, ale oba soudí, že musela být náročná. Do celé transakce se zapojil dokonce i americký republikánský senátor John McCain, a to proto, že majitel byl republikán. „Majitelé začali tušit, jako hodnotu má letoun pro nás, pro český národ,“ zamýšlí se pilot Nikola Lukačovič.

Druhý host, kterým byl Václav Bejček, měl možnost vidět letadlo v neutěšeném stavu, ještě před rekonstrukcí. „Ale když se potvrdilo, že jde skutečně o stroj, který v roce 1937 koupil Jan Antonín Baťa, začal jsem si uvědomovat jeho historickou tíhu,“ popisuje. A s tímto uvědoměním stoupala i nervozita a pocit odpovědnosti, jak potvrzuje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Fakt, že je Lockheed Electra skutečný unikát, se potvrdilo na mnoha světových letištích, které posádka s letadlem navštívila během desetidenní cesty do Česka.

Letoun Lockheed Electra dosedl na přistávací plochu

„Lety byly kvůli spotřebě paliva tříhodinové,“ přibližuje Nikola Lukačovič a uznává, že s letadlem Jana Antonína Bati prožili i několik horkých chvil. Například když okolo Grónska byly velmi nepříznivé podmínky a mlha dosahovala až na zem.

Přílet Lockheed Electry domů byl fenomenální, jak oba hosté připomínají. „Publicita okolo tohoto letounu byla skutečně tak velká, že nám jednotlivé letové služby dělaly doslova koberec,“ vzpomínají. V současné době je letadlo součástí sbírky letadel na letišti Točná u Prahy.

Čtěte také

Nikola Lukačovič a Václav Bejček, piloti, kteří přiletěli do Česka s letounem Jana Antonína Bati

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio