Lejanec
Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těsto, ač je kynuté, se nerozvaluje na plech, ale musí být řídké. Receptů na podobné téma je mnoho, my jsme vybrali ten od Jiřiny Pilátové.
Budete potřebovat:
500 ml vlažného mléka
polohrubá mouka dle potřeby
2 vejce
1 kostka droždí (42 g)
1 lžíce cukru
2 lžíce sádla
špetka soli
ovoce dle chuti
drobenka:
75 g cukru
300 g hladké mouky
150 g másla
Postup:
1. Připravíme si kvásek – do vlahého mléka vmícháme trochu cukru a rozdrobíme droždí.
2. Utřeme vejce s cukrem a sádlem, přidáme kvásek a postupně přisypáváme moukou.
3. Vymíchané těsto by mělo zůstat řídké.
4. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.
5. Promícháme a znovu necháme kynout.
6. Nalijeme na vymaštěný plech, případně rozdělíme na dva.
7. Lžící namáčenou ve vodě rozetřeme na tenkou placku.
8. Ozdobíme ovocem dle chuti a posypeme drobenkou.
9. Upečeme v dobře vyhřáté troubě zhruba při 180 stupních asi 40 minut, nebo dle vlastní trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.