1. prosinec je Světový den boje proti AIDS. PrEP nám umožní kontrolovat šíření HIV mezi evropskými gayi, tvrdí britská epidemioložka

1. prosinec 2020

Lék na virus HIV stále nemáme. Vir totiž na rozdíl od koronaviru neustále mutuje. Postupem léčby vznikají nejrůznější formy viru, které ztrácí citlivost na jednotlivé léky. Přesto je tady možnost s názvem PrEP.

Mezi možnosti prevence nákazou viru HIV přibyla v poslední době preexpoziční profylaxe. Jde o využití léků na HIV u lidí, kteří ale nejsou HIV pozitivní, což může jejich nákaze zabránit. Odborníkem na tuto techniku je britská epidemioložka Sheena McCormack, která byla exkluzivním hostem Magazínu Leonardo.

PrEP aneb Preventivní uživání léků

„PrEP, tedy preexpoziční profylaxe znamená preventivní užívání léků proti HIV,“ uvedla lékařka. „Dlouho jsme tušili, že když léky, které berou pacienti nakažení HIV, podáme nenakaženým, můžeme je ochránit před nákazou.“

Léky pracují uvnitř buněk a pokud jsou účinné látky na místě ještě předtím, než se do buňky dostane virus, znamená to obrovskou výhodu pro daný organismus.

Očkování proti HIV zatím neexistuje, ale máme PrEP. A pro lidi, kteří prochází obdobím života, kdy jsou ve větším riziku nákazy, ať už z jakýchkoliv důvodů, nabízí tento postup alternativu a zabrání tomu, aby se z nich stal pacienti odkázaní na braní léků po celý zbytek života.
Sheena McCormack

Čtěte také

„Poslední studie ukázaly, že tato praxe stojí za 86% snížení nákazy virem HIV v Londýnské gay komunitě. Studie se zaměřovala na ty, kteří nepoužívají pokaždé kondom. Právě pro tyto muže, kteří mají více než jednoho partnera, je PrEP nejlepší řešení,“ myslí si.

Experti prý zatím neviděli jediný příklad nákazy mezi lidmi zařazenými do výzkumného programu, pokud brali léky v době, kdy byli vystaveni riziku nákazy virem HIV. „Objevilo se malé množství nakažených u těch, kteří léky vysadili nebo je nebrali správně.“

Vakcína by byla lepší

„Kdybychom měli vakcínu, která by takto účinně fungovala, už dávno by se plošně podávala po celé subsaharské Africe, aby se šíření HIV dostalo pod kontrolu,“ tvrdí epidemioložka. 

McCormacková si je jistá, že za výrazným snížením počtu infikovaných virem HIV v Londýně stojí právě PrEP. „Naše klinika je přímo ve čtvrti Soho, takže vidíme velké množství homosexuálních mužů. Jsme zařízením, které zvládne testovat až 400 osob denně.“

PrEP má místo v sexuálně-sociálních sítích, kde je HIV běžnější. Takže se to i v České republice týká hlavně gayů. Je jich v populaci málo, a tak jsou hodně propojeni uvnitř své komunity a také jsou proto více ohroženi virem HIV.
Sheena McCormack

Čtěte také

„Dělali jsme všechno možné, abychom snížili počty infikovaných. Ale skutečně až s rozšířením preexpoziční profylaxe jsme zaznamenali dramatické snížení počtu nových případů,“ tvrdí epidemioložka.

Ta rozumí námitkám, že PrEP může podporovat promiskuitu u jeho uživatelů. „Ale prostě se to děje, a my buď můžeme nechat tyto lidi onemocnět HIV, a pak utrácet velké peníze za jejich celoživotní léčbu. Nebo jim dáme PrEP po dobu tohoto období, než si najdou nějaký trvalý vztah.“

„Pokud má někdo pochybnosti o dopadu používání PrEP, měl by se podívat, co se stalo v Londýně nebo San Franciscu. Je to úžasné. Skutečně konečně máme příležitost kontrolovat epidemii HIV mezi gayi i v Evropě,“ shrnuje Sheena McCormack závěrem.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

autoři: Josef Kluge , Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.