Lékárny si našly nový milionový byznys. Nelegálně vyvážejí léky do zahraničí

Některé české lékárny mají nový byznys za desítky milionů korun. Nelegálně vyvážejí léky do zahraničí. Prodávají se tak například antidepresiva nebo přípravky na cukrovku, epilepsii či astma. Lékárníci si pak často stěžují na nedostatek těchto léků. Informoval o tom na svých stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Státní ústav pro kontrolu léčiv dosud vyměřil 22 lékárnám kvůli nelegálnímu vývozu léků pokuty ve výši 34 milionů korun.

„U uzavřených případů představuje finanční objem vyvezených léků více než 149 milionů korun,“ uvedl úřad s tím, že kontroly ještě neskončily.

Podle kontrolorů se vyvážejí mimo jiné i léky, u kterých si lékárníci často stěžují na jejich nedostatek. „Jako příklad mohu uvést přípravky určené k léčbě cukrovky, ale také antidepresiva, léky na epilepsii či astma,“ upřesňuje výsledky šetření ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Léčivé přípravky směřovaly zejména na Slovensko, v jednom případě bylo cílovou zemí Německo. Nezákonné vyvážení léků je u lékáren podle ústavu poněkud novou praktikou, do zahraničí totiž léky většinou vyváželi distributoři.

„Doposud jsme byli přesvědčeni, že největší potíže představují legální reexporty, které nejsou legislativně nijak vymezeny. Nyní však vidíme, že tato problematika je mnohem širší a komplikovanější," uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z ČSSD.

Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje, že se na tuto problematiku více zaměří. Kontroly tak budou podle něj pokračovat.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme