Lesní školky nekončí, zákon s nimi počítá. Radost mají i na Plzeňsku

24. červen 2015

V Druztové nedaleko Plzně funguje už tři roky lesní školka Berounka. Její příznivci si oddechli, zařízení přežije. Umožnily to změny v zákoně o dětských skupinách.

Na Plzeňsku fungují čtyři lesní školky. Větvička a Medvíďata v Plzni, Luční školka Prusiny u Nebílov a Lesní školka Berounka v Druztové. Všem jejich příznivcům se ulevilo.

Zákon o dětských skupinách nedávno prošel pozměňovacím návrhem a provoz lesních školek tak ohrožen není. Registrace k dětské skupině by pro ně byla likvidační. Mnozí rodiče by tím pro své děti přišli o alternativu ke klasickým státním školkám.

Své děti lesním školkám nejčastěji svěřují právě rodiče, kteří pro své ratolesti hledají alternativu. Často jsou to také lidé, kteří mají bližší vztah k přírodě nebo by svému dítěti chtěli alespoň občas dopřát pobyt venku na čerstvém vzduchu. A právě to nabízí i školka Berounka.

„My jsme se chtěli vrátit k těm principům, aby děti mohly vyrůstat opravdu v přirozeném prostředí, kdy vnímají všemi smysly, kdy jsou vystaveni přiměřenému riziku. Samozřejmě v bezpečí jsou, ale nejsou odděleni ploty, jsou opravdu v přirozeném prostředí, kam člověk patří," vysvětlila původní záměr učitelka a zakladatelka školky Lenka Horáčková.

Děti se starají o zvířátka, naučí se ale pracovat i s kladivem

Lesní školku se Lenka Horáčková rozhodla založit právě proto, aby své vlastní dceři nabídla něco jiného, než nabízejí školky státní. Do projektu se ale nepustila sama. Pomáhá jí v tom kolegyně Marie Peroutková, která měla stejné plány.

Lesní školka Berounka v Druztové nedaleko Plzně

Začaly jako putovní školka před třemi lety, postupem času se ale zapojovali další rodiče a přibývaly další děti, zařízení se tak přeměnilo v současnou lesní školku. Tím to ovšem nekončí. Obě ženy plánují stále další novinky a vylepšení.

„Chystáme tady dílničku. Chceme vést nejenom chlapce, ale i holčičky k tomu, aby dokázaly řezat pilkou, zatloukat kladivem a pilovat brousicím papírem," popsala plány Lenka Horáčková.

Školka je rozdělena na různé sektory, ve kterých děti najdou různé aktivity. V současné době jsou jim k dispozici například zvířata, morče a králík, o která se starají. Ve školce je také přírodní prolézačka nebo přírodní kuchyňka. Tam si mohou vařit třeba s blátem, vodou a kamínky.

Součástí areálu je i zahrádka, o kterou děti pečují anebo vrbový domeček s divadélkem. Nechybí ani hudební prvky, jako jsou dřevěná zvonkohra a xylofon.

V lesní školce Berounka je 16 dětí, třída je smíšená. Chodí tam děti od dvou a půl let i předškoláci. Trávit tam mohou jeden den v týdnu, týden i celý měsíc a zpočátku třeba i se svými rodiči.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio