Lesníci likvidují na Dolní Moravě škody, zalesnění potrvá dva roky

23. červenec 2015

Lesy na Králicku v oblasti Dolní Moravy zasáhla před čtrnácti dny silná bouřka. Napáchala tam velké škody, které teď lesníci likvidují. Nedostanou se tam ani turisté, na mnoha místech je vstup zakázaný.

Těžaři pracují na odklízení polámaných dřevin. Podél lesních cest už je vyrovnané zpracované dřevo. Vítr ho při bouřce pokácel 190 tisíc metrů krychlových. Takže lesníci tady mají ještě na několik měsíců práce.

Čtěte také

Těžaři se dali do práce hned několik dní po bouřce. Jejich práci urychluje speciální stroj – harvestor, který kmeny hned na místě zpracovává. V hůř dostupných terénech dřevorubcům pomáhají koně.

Hned, jak bude odtěženo napadané dřevo a lesy vyčištěné, tady budou lesníci sázet nové stromy. Použijí listnaté i jehličnaté dřeviny. Zalesnění všech ploch potrvá dva roky.

Lidé zákaz vstupu do lesů porušují

Podle lesníků je pohyb po lesích a lesních cestách na postižených místech pořád nebezpečný. Upozorňují také na to, že se v lesích pohybují těžké stroje. Takže lidé by se neměli vůbec do lesů pouštět. Zákaz ovšem občas porušují, a to zejména cyklisté. Pokud navíc jednou rychle, hrozí riziko srážky s odklízecími stroji.

Jak řekl Tomáš Pospíšil, krajský ředitel podniku Lesy České republiky ze Šumperka, budou postupně jednotlivé cesty otevírat, hned jak budou bezpečné.

Lesy na Orlickoústecku poničila bouře. Lesníci odklízejí popadané stromy a sčítají škody
autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio