Let k Venuši i Marsu zároveň

22. březen 2014

Nemohou-li lidé prozatím na Marsu přistát, mohou ho alespoň zblízka obletět. A pokud taková výprava odstartuje v roce 2021, může se podívat zároveň i k Venuši.

Právě tuto vizi nabídl bývalý kosmický turista Dennis Tito členům Výboru pro vědu, vesmír a technologii při Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu. Dennis Tito si v roce 2001 zaplatil let na Mezinárodní kosmickou stanici, strávil zde 8 dní a stal se tak prvním kosmickým turistou na světě.

Tito jako datum pro start marsovské mise stanovil původně leden roku 2018, což je prakticky nemožný termín. Podle plánu měla dvojice kosmonautů (nejspíše manželský pár) cílovou planetu jen pasivně obletět a bez většího výdaje paliva u Marsu (a samozřejmě i bez přistání na něm) se zase vrátit obratem zpět. Celá výprava měla trvat asi 500 dní. Miliardář Tito pro tento účel založil soukromou nadaci s názvem Inspiration Mars Foundation. Pro úspěšnou realizaci letu k Marsu a zpět je však třeba získat ještě více prostředků a také podporu dalších subjektů, zejména agentury NASA.

Nyní Dennis Tito prezentoval kongresmanům jinou variantu mise, která se zdá být ještě zajímavější. Pokud se podaří odstartovat v listopadu 2021, díky vzácné kombinaci postavení planet bude možné ještě před příletem k Marsu proletět kolem Venuše a nechat se pro další cestu k Marsu urychlit jejím gravitačním polem. Pokud jde o kosmickou loď, Tito nyní spoléhá na speciálně upravenou verzi lodi Orion, kterou vyvíjí NASA. Orion by měl letět k Marsu ve spojení s obytným a servisním modulem Cygnus firmy Orbital Sciences. Obě části marsovské lodi by měla do kosmu vynést nyní vyvíjená superraketa agentury NASA, známá pod názvem Space Launch System. Kosmonauti by se pak k tomuto komplexu před jeho startem z orbity Země dopravili pomocí startu druhé menší rakety. Velké nároky budou během cesty kladeny na systémy podpory života kosmonautů a důležitou otázkou také bude jejich ochrana před kosmickým zářením. Délka celé cesty ke dvěma planetám bude trvat přes 580 dní. Pokud by startovní okno v roce 2021 nevyšlo, další možný termín pro kombinovanou cestu k Marsu a Venuši bude k dispozici až v roce 2033.

Planeta Venuše na radarovém snímku, který ukazuje povrch jinak zakrytý oblačností

Zatím však není vůbec jisté, jestli Titův projekt získá dostatečnou podporu amerických politiků i odborníků NASA. Situace je v tomto nejednoznačná - někteří odborníci projekt podporují, jiní jsou skeptičtí. Náklady na tuto misi by však podle Tita neměly překročit jednu miliardu dolarů, přičemž 300 milionů slibuje zaplatit Titova nadace Inspiration Mars Foundation.

Zdroje: Phys.Org, Dvice, Moon and back, Inspiration Mars Foundation, Space.com, Dropbox (multimédia)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio