Letadlo ze (solárního) papíru

18. září 2012

Sluneční články budeme v budoucnu zřejmě vyrábět pomocí tisku. Na Massachussettské technice dokonce vyzkoušeli jejich trojrozměrný tisk na tak běžné podklady jako jsou papír, textil nebo umělé hmoty.

Vědci při tisku slunečních článků nepoužili žádný kapalný inkoust, ale stavební materiály ve formě par. Teplota během procesu ale zároveň nepřesáhla 120 stupňů Celsia. Pole fotovoltaických článků vzniklo postupným nanesením pěti různých vrstev na list papíru, při tom výzkumníci použili různé masky vyrobené rovněž z papíru. Jistou komplikací ale bylo, že 3D tiskárna musela pracovat ve vakuové komoře, tím se tato metoda odlišila od jiného experimentálního postupu, totiž od dvojrozměrného tisku organických polymerních slunečních článků, kde vakuum není potřeba. Výzkumníci také vyzkoušeli nanesení slunečních článků na polyetylén - tedy na materiál, ze kterého se vyrábějí běžné PET lahve. Finální výrobek vypadal jako folie s barevnými obdélníky.

Výhodou této technologie je fakt, že substrát s natištěnými slunečními články je možné libovolně ohýbat, aniž články ztratí svoji funkčnost. Výzkumníci například vytvořili skládané papírové letadlo, sluneční články tomuto zacházení odolaly. Na substrátu z polyetylénu vyzkoušeli ohýbání článků až tisíckrát.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/21O0tBe-Alk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Účinnost těchto slunečních panelů sice zatím činila jen 1%, ale vědci věří, že laděním konstrukce a technologického postupu se podaří tuto hodnotu zvýšit na úroveň obvyklou u dnešních komerčně vyráběných slunečních článků. Zvyšování výkonu a využitelnosti bude možné zejména díky tenkosti a malé váze této součástky, jejím vrstvením se vzhledem k jednotce hmotnosti dostaneme k velmi zajímavým hodnotám výkonu. I teď už je ale možné pomocí tohoto zdroje napájet malé elektronické přístroje, například hodinky s LCD displejem.

Zdroje: Sculpteo, MIT, Gajitz

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.