Létající větrné turbíny

8. duben 2014

Řada firem nedávno ohlásila projekty větrných minielektráren, které se vznášejí na dracích či balónech vysoko nad zemí. Avšak zatím jen malá americká firma Altaeros Energies tuto myšlenku uvedla do praxe. Její první létající elektrárna na světě začne brzy pokusně pracovat na Aljašce.

Turbína této elektrárny s názvem BAT (Buoyant Airborne Turbine) je umístěna uprostřed speciálního balonového tělesa, naplněného héliem. Těleso má tvar dutého válce o průměru přes 10 metrů, orientovaného horizontálním směrem. Tvar balónu společně se třemi stabilizačními křídly zaručuje turbíně prakticky stálou orientaci proti větru. Balón se bude vznášet ve výšce mezi 300 - 600 metry a zároveň bude sloužit jako uzel pro bezdrátové datové připojení typu Wi-Fi, tedy jako tzv. Wi-Fi hotspot. Tato dvojitá funkce je velmi důležitá zvláště pro odlehlé končiny bez elektrické sítě a internetového připojení, jakých je na Aljašce mnoho. V těchto oblastech bývá zajištění obou civilizačních vymožeností často velmi drahé.

Díky umístění balónu ve větší výšce, kde se vyskytují silnější proudy vzduchu, je průměrný výkon turbíny zhruba dvojnásobný, než na odpovídajícím místě při zemi, tedy u dnes běžných větrných elektráren. Elektrický proud je sváděn k zemi prostřednictvím kabelu, kterým je balón připoután k pozemní základně. Tato základna obsahuje všechny potřebné ovládací prvky a také zařízení pro úpravu parametrů elektrického příkonu před jeho připojením k elektrické síti. Typický příkon se zde bude pohybovat kolem 30 kilowattů, přičemž cenu takto dodávané elektrické energie odborníci odhadují na 18 centů za kilowatthodinu.

Létající větrná turbína

Firma Altaeros Energies, která je personálně spojena s Massachusettským technologickým institutem, dostala od Aljašského energetického úřadu dotaci ve výši více než milion dolarů. Díky tomu nyní může svůj prototyp létající větrné minielektrárny BAT podrobně otestovat při provozu během následujících 18 měsíců, v lokalitě nedaleko od města Fairbanks. Během dosavadních testů vydržela minielektrárna BAT pracovat při rychlostech větru až do 70 kilometrů za hodinu, je však projektována pro přežití i při mnohem větších rychlostech.

Kromě elektrické energie a internetového připojení může BAT potenciálně poskytovat také připojení k mobilní telefonní síti a být i jedním z uzlů pro senzory, které slouží ke sběru meteorologických dat.

Zdroje: Phys.Org, Altaeros Energies, Discovery News, Serious Wonder, Smart Planet, Business Insider, Inhabitat, IEEE Spectrum

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.