Letní kurzy češtiny lákají studenty z celého světa. Zájemců je víc než loni

Naučit se lépe česky a poznat naši kulturu - to si přejí studenti češtiny z celého světa, kteří budou v příštím měsíci navštěvovat Letní školu slovanských studií v Praze. Zájemců tentokrát přijelo víc než 140 ze 40 zemí světa. Letní školu pro ně pořádá Karlova univerzita. Akce se koná letos už pošedesáté a zájemců je podle organizátorů víc než minulý rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní škola slovanských studií Univerzity Palackého

Letní škola slovanských studií Univerzity Palackého | Foto: Jana Beránková | Zdroj: Český rozhlas

„Celý ten měsíc je vlastně koncipován tak, aby ti účastníci pokud možno poznali život v současné České republice,“ přibližuje ředitel letní školy Jiří Hasil.

Na letní kurzy češtiny do Prahy dorazily například studentky filologické fakulty z Moskvy nebo Japonka, která se chce naučit česky, aby během olympiády v Tokiu za čtyři roky mohla pracovat jako tlumočnice.

Další student přijel z Hanoje. „Mám rád češtinu a českou hudbu a lidové písně,“ vysvětluje, co ho na Letní školu slovanských studií do Prahy přivedlo.

Kromě jazykové výuky na studenty v příštích čtyřech týdnech čekají i koncerty, přednášky, promítání českých filmů, návštěvy muzeí či výlety. Jedním z témat bude také Karel IV.

„Pochopitelně navštívíme pražské výstavy věnované Karlu IV., pojedeme na Loket a do Karlových Varů,“ dodává Jiří Hasil.

Za češtinou i do Brna a Olomouce

Zatímco v Praze se výuka češtiny teprve rozbíhá, v Brně se jí přes 130 zahraničních studentů věnuje už druhý týden. Letní školu slovanských studií tam pořádá Masarykova univerzita. Studentům z více než 30 zemí pomáhají v jejich úsilí dřívější absolventi letní školy.

Některým se český jazyk zalíbil tak, že se kvůli němu do Brna přestěhovali a několik let tu žijí a studují. Jako třeba Nevena Petrović a Nemanja Pajović ze Srbska.

„Studium češtiny jsem si vybrala proto, že jsem chtěla umět nějaký jiný jazyk, který neumí každý člověk v Srbsku,“ vysvětluje svou motivaci Nevena a Nemanja ji doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Některým cizincům se čeština tak zalíbila, že se kvůli ní přestěhovali do Brna, kde už několik let žijí a studují. Natáčel s nimi Tomáš Kremr

„Šel jsem studovat italštinu, ale přijímačky jsem neudělal moc dobře. Pak jsem si mohl vybrat jiné jazyky, kde bylo místo a čeština byla jeden z nich. Nějak se to rozjelo, pak jsem se do toho zamiloval a teď jsem tady v Brně už dva roky.“

Oba se potkali na univerzitě v Bělehradě, do Brna se dostali přes Letní školu slovanských studií a pak tu i zůstali. Stále studují češtinu a také pomáhají novým studentům na letní škole.

Už přes týden pilují češtinu zájemci z Anglie, Německa anebo dokonce i z Tchaj-wanu také v Olomouci, kde se prázdninové jazykové kurzy konají už po třinácté. Letos na ně přijela téměř stovka studentů z pětadvaceti zemí.

ČRo, Štěpánka Křesťanová, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme