Letní srpnové tipy na knížky

30. srpen 2014

Každou sobotu můžete v ranním vysílání Českého rozhlasu Plus slyšet tip na jednu zajímavou knihu. Během srpna jsme vám jich s autory představili pět, vždy s ukázkami v podání Jiřího Klema.

O každé knize jsme si s autory prozradili více a připravili také větší množství ukázek, jak se můžete dnes přesvědčit.

Česká města a jejich správa za třicetileté války
Pokud se zaměříte na historii z pohledu umění, přijde vám minulost jako příběh krásy. Pokud se zaměříte na války, budou to spíše příběhy plné hrůzy. Přitom se na válku lze podívat ještě jinak, jak dokládá titul Marka Ďurčanského Česká města a jejich správa za třicetileté války. Zemský a lokální kontext.

Krajiny českého středověku
Václav Cílek o knize Tomáše Klimka Krajiny českého středověku napsal: „V krajině jsme jako lidský druh žili nějakých dvě stě tisíc let a to se nedá zapomenout. Ještě před sto lety žilo ve městech méně než deset procent obyvatel. Krajina je v nás pevně zakořeněná a nic s tím nenaděláme. Pokud se nad ní vůbec zamýšlíme, tak ji vnímáme jako národní či romantickou krajinu 19. století, ale tato kniha jde v čase dál – míří do středověké krajiny, která se v mnohém podobala ještě té pravěké. Odhaluje nejenom dobu, ale také něco, co spočívá hluboko v nás. Už dávno víme, že historii netvoří jen bitvy a aristokratické rody, ale také chléb, lesy a hraniční kameny. Krajina má navíc tu zvláštní vlastnost, že na rozdíl třeba od Platona baví nejenom nás, ale také ptáky, psy a kočky.“ Prostor se od středověku příliš nezměnil, ale zcela zásadně se změnilo naše vnímání prostoru, jak Tomáš Klimek v knize i rozhovoru připomíná.

Drahé kameny starověkých civilizací
Krása může mít mnoho podob, jak se snadno přesvědčíte při listování knihou Drahé kameny starověkých civilizací RNDr. Ivana Mrázka. Tento titul sklízí jeden úspěch za druhým. Na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodu získal cenu za nejkrásnější knihu, byl nominována na cenu Magnesia Litera a získal Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu. Čím je práce doktora Mrázka tak výjimečná? Možná napoví část našeho rozhovoru, doplněná ukázkami Jiřího Klema, na téma Mezopotámie.

Intelektuální protest nebo masová zábava?
Folk v minulosti osciloval mezi povoleným, trpěným a zakázaným uměním. Právě tím nám dnes prozrazuje mnohem víc o tehdejší společnosti a limitech normalizačního systému jako takového. Přesvědčit se můžete při čtení knížky Přemysla Houdy Intelektuální protest nebo masová zábava? Folk jako společenský fenomén v době tzv. normalizace, z které jsme vybrali kapitolu Generace rodičů versus generace dětí.

Morava v době ledové
Víte, jak mohla vypadat Morava v době ledové? Nejen na tuto otázku nabízí odpověď kniha Morava v době ledové. Prostředí posledního glaciálu a metody jeho poznávání, kterou napsal mezinárodně uznávaný kvartérní paleontolog a geolog prof. Rudolf Musil a ilustracemi přímo na míru doplnil Petr Modlitba. O jejich spolupráci se můžete více dozvědět v Magazínu Leonardo Civilizace s premiérou 8. srpna nebo ve Studiu Leonardo. V našem knižním tipu jsme se s prof. Rudolfem Musilem zaměřili na tři významná místa Moravy, která se mohou stát ideálním tipem na výlet.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.