Letos můžeme být spokojení, říká prezident zlínského festivalu

13. červen 2016

Původně studoval Čestmír Vančura stavařinu, později se dostal ke kovu a ještě dnes je spolumajitelem kovárny. Přes historii železa se nakonec dostal až k funkci prezidenta filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně.

„Letos můžeme být spokojeni, dobře jsme se připravili a měli jsme štěstí,“ říká Čestmír Vančura, prezident filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Chtějí být ten nejlepší festival svého druhu na světě, a podpořit diváky, aby se festivalu aktivně účastnily, ať už se jedná o tanec, čtení, nebo sportování.

„Kromě 360 projekcí letos téměř 450 doprovodných akcí. Je to velký stroj v pohybu a mnoho věcí běžcích současně,“ jak ale sám vysvětluje, důležitá je i podpora obyvatel Zlína.

„Celý tým se skládá jak z toho festivalu, z lidí, co zajištují ten filmový program, tak i dalších částí, program zaměřený na podporu kinematografie, a pak program pro všechny lidi na tom festivalu, aby to jak děti, tak jejich rodiče bavilo,“ vysvětluje prezident festivalu.

Čtěte také

Ale počátky samotného festivalu sahají až do roku 1940, kdy byly ve Zlíně pořádány Filmové žně. Tato akce se ještě jednou opakovala, než byla Němci zrušena. Jak ale sám Vančura dodává, její význam pro českou kulturu byl v té době obrovský.


Chceme podporovat kvalitní film a novou tvorbu a starat se o novou tvorbu jak diváků, tak mladých tvůrců.ČESTMÍR VANČURA

„Ten festival je součástí mnoha z nás. Děti již od útlého věku chodí na ty filmy. A dneska je to nejstarší festival svého času na světě. Ta kontinuita nebyla nikdy přerušena,“ vysvětluje dnešní význam festivalu a také důvod, proč se ho před několika lety rozhodl koupit.

To, že zvládá pracovat ve 14 společnostech najednou je prý zásluha jeho kolegů, kteří přehlíží jeho nedostatky, a podporují ho: „Ty věci mají společné jmenovatele, je to propojené zájmem o historii, o kulturu, zájem o region.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , per
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.