Letošní ozónová díra

25. říjen 2012
Monitor

Ozónová díra nad Antarktidou byla letos druhá nejmenší za posledních 20 let. Vyplývá to z dat NASA a Národního úřadu pro oceán a atmosféru NOAA.

Vůbec největší za poslední dvě dekády byla ozónová díra v září roku 2000, kdy její rozloha dosáhla 29,9 milionů čtverečních kilometrů. Letos dosáhla svého maxima 22. září a tehdy její rozloha činila 21,2 milionů čtverečních kilometrů, což odpovídá rozloze Spojených států, Kanady a Mexika. Průměrná rozloha za rok 2012 je ale jen 17,9 milionů čtverečních kilometrů. Vědci to přičítají letošnímu počasí, které zvýšilo teplotu dolních vrstev stratosféry nad Antarktidou.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/63WZeAOgLFI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zároveň odhadují, že do stavu z počátku 80. let se ozonová vrstva nad Antarktidou pravděpodobně vrátí nejdříve kolem roku 2065. Důvodem je dlouhá životnost sloučenin chloru, které ozónovou vrstvu poškozují, ve stratosféře. Jejich příliv se sice v důsledku mezinárodního zákazu používání některých chemikálií zastavil, takže ozónová díra by se už neměla zvětšovat, ale jejich koncentrace klesá jen zvolna.

Zdroj: NASA

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.