Letošní sezona přeje jablkům, za legální sběr u silnic ale musíte zaplatit

23. srpen 2016
Zprávy z

Na Vysočině začínají dozrávat jablka. Přijímají je výkupny, pálenice i moštárny. U silnic proto stále častěji uvidíte postávat auta s kárkou. Za sběr si ale lidé musí předem zaplatit.

Jablka, která rostou u silnic, nejsou podle hygienika Jiřího Kose zdraví škodlivá. „Přestal se používat olovnatý benzín a olovo jako ekologická zátěž prakticky vymizelo. Pokud ale někdo něco poblíž komunikace sklízí, tak pořád platí zásada, že to musí pořádně omýt. Kořenovým systémem rostlina žádné toxiny nepřijímá, ale může tam být jakákoli povrchová kontaminace,“ zdůrazňuje.

Spontánně sklidit strom u silnice však povolené není. Sběrači si za jablka i další ovoce musí předem zaplatit u příslušného cestmistra. Kilogram vyjde asi na korunu.

„Utrhnout jedno nebo dvě jablka není až takový problém, protože původně v šedesátých letech se tyto aleje vysazovaly proto, aby si pěší natrhali nějaké ovoce. Bylo to v době, kdy byl nedostatek ovoce,“ dodává ředitel krajských silničářů Jan Míka.

I když sběr může být přestupkem, silničáři zpravidla policisty nevolají. Hlavní nápor u stromů za patníky čekají asi za tři týdny. Uvítají, pokud si lidé za sběr zaplatí a jablka sklidí. Když totiž ovoce zůstane ležet u silnice, láká zvěř, která je pak nebezpečná pro řidiče.

Jablka u silnic na Vysočině už dozrávají

Samotná jablka je pak možné zpracovat několika způsoby - nechat na zimu do štrúdlu, zavařit, udělat mošt či pálenku, nebo prodat ve výkupně.

Ceny ve výkupnách se většinou neliší. Za kilogram ovoce dostanete obvykle korunu. Prodávat jablka chodí lidé, kteří mají vlastní zahrádku, nebo sklidili právě u silnic. Profesionální ovocnáři plody dodávají zpracovatelům nebo obchodníkům do zahraničí.

Stejně jako výkupny mají v těchto dnech práci už i lihovary. Na litr pálenky potřebujete asi 14 kilogramů jablek a kolem 140 korun. Pokud prokážete, že stromy jsou vaše, vztahuje se na vás navíc poloviční daň. Podle paličů na Třebíčsku letos bylo málo jahod, téměř žádné meruňky, a tak se asi bude pálit jablkovice více než jindy.

Jablka můžete zanést i do moštáren, které fungují většinou při zahrádkářských svazech. S omytými jablky by sem zákazníci měli přinést i lahve, které jsou nedostatkovým zbožím. Ze dvou kil jablek získáte asi litr moštu. Cena je tři až šest korun za litr.

autoři: Hana Mikulincová , daz
Spustit audio