Levné a ekologické biopalivo

7. listopad 2012

Vstupní surovinou bude hlavně odpad, který vzniká zejména při pěstování obilovin, nebude docházet k omezení produkce potravin.

S biopalivy pro spalovací motory zatím nemáme jednoznačně dobré zkušenosti. Firma Cool Planet Energy Systems však oznámila, že je na dobré cestě k levnému biopalivu, jehož cena by bez jakýchkoliv dotací mohla být menší než 8 korun za litr. Výhodou nového biopaliva bude i fakt, že vstupní surovinou bude hlavně odpad, který vzniká zejména při pěstování obilovin. Proto nedojde ke konkurenčnímu omezení produkce potravin, jako je tomu dnes.

Provoz aut, která budou jezdit na směsi s tímto biopalivem, by měl pomáhat při snižování obsahu CO2 v atmosféře. Firma vyzkoušel svoje palivo v běžném automobilovém provozu, na směs běžného benzínu a nového biopaliva jezdila osobní auta z flotily společnosti Google. S testovací směsí, která obsahovala 5% biopaliva, tato auta ujela tisíce kilometrů. Oproti autům s běžným palivemse ukázalo, že spalování směsi se odrazilo ve výrazně nižších emisích CO2, odpovídalo americkým normám plánovaným pro rok 2020.

Při výrobě vývojáři výchozí rostlinnou biomasu nejprve mezi deskami stlačují pomocí obrovského tlaku. Surovinu pak vloží do speciálního výrobního reaktoru nazvaného frakcionátor. Z biomasy se v něm uvolňuje plyn, který je poté pomocí katalyzátoru zkapalněn. Toto palivo se pak smíchá s benzínem.

Za zmínku stojí také velikost strojů pro výrobu biopaliva - jsou násobně menší než benzinové rafinérie, podle tvůrců je lze dokonce převážet, a tedy produkt vyrábět přímo tam, kde je ho zapotřebí. To by vedlo k velkým úsporám energie, která je dosud nutná pro transport pohonných hmot.

Firma Cool Planet Energy Systems získala investice pro další rozvoj svého biopaliva od řady významných rafinérských a energetických firem.

Zdroje: PhysOrg, Cool Planet Energy Systems

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.