Libeňský most je do odvolání uzavřen. Můžou na něj jen cyklisti a chodci

18. leden 2018

AKTUALIZOVÁNO. Po pražském Libeňském mostě už neprojedou auta ani tramvaje. Magistrát most uzavřel v pátek hodinu po půlnoci, část stavby je totiž v havarijním stavu. Oprava potrvá minimálně tři týdny. Lidé se kvůli uzavírce musí připravit i na změny v MHD. Na místě je od rána i Radiožurnál.

Na zákaz vjezdu na most upozorňují cedule a kolem mostu stojí policejní hlídky. I když se k němu přibližovalo auto Českého rozhlasu, policisté zapnuli majáky a upozornili, že projet není možné. Hodně řidičů je ale zmatených, otáčí se přímo na místě a narychlo hledají objízdné trasy. Při cestě přes Vltavu teď musí využít sousední mosty. Podobně jsou na tom i lidé, kteří dojíždí přes most tramvají do práce, ti museli v pátek ráno pěšky.

Most totiž v současné době zůstává otevřený pouze pro cyklisty a taky pro chodce, a tak to tady zůstane nejméně tři týdny. Technická správa komunikací totiž musí vybrat firmu, která poškozenou část podepře. O špatném stavu mostu se ví už dlouho, čekalo se ale na průběžné výsledky měření. Ve čtvrtek s nimi přišli odborníci z Kloknerova ústavu z ČVUT za Technickou správou komunikací. Z aktuálních čísel vyplývá, že část soumostí na libeňské straně Vltavy je v kritickém stavu.

V současném stavu má podle analýzy nosnost zhruba pět tun – a to je prý pro provoz tramvají a automobilové dopravy málo. Právě proto se v sedmibodové škále zhoršil stupeň stavu mostu na ten poslední - tedy havarijní. Na problémy, které se s uzavírkou pojí, upozorňují starostové městských částí, které most přes Vltavu spojuje. Třeba lidovecký starosta Prahy 7 Jan Čižinský tvrdí, že se uzavírka dotkne až 100 tisíc obyvatel. Libeňský most je podle něj jednou z hlavních tepen do Holešovic.

Řidiči teď tedy musí využít mosty v okolí. Dopravní podnik odklonil tramvaje a posílil dvě autobusové linky v okolí. O změnách tramvajových tras informuje pražský dopravní podnik na svém webu.

Se starostou Prahy 8 Romanem Petrusem z ČSSD se shodnou na tom, že most měl nechat magistrát opravit už dávno. Tento stav oba považují za selhání úřadu. Náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD ale kritiku odmítá. Říká, že město s kompletní rekonstrukcí musí čekat na stanovisko ministerstva kultury, které posuzuje, jestli je stavba kulturní památkou.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio