Libeňský most není kulturní památkou. Praha rozhodne, jestli ho opraví, nebo zbourá

19. únor 2018

Pražský Libeňský most se kulturní památkou nestal, rozhodlo ministerstvo kultury. Důvod? Při rekonstrukci by se totiž patrně nezachovala architektonická hodnota, kterou soumostí má. Podle ministerstva by ale Praha coby „vyspělá kulturní evropská metropole“ měla usilovat o přesnou kopii mostu. Verdikt není pravomocný, pražské zastupitelstvo rozhodne, zda se most opraví, nebo zbourá.

„Ministerstvo dospělo k závěru, že při nezbytné rekonstrukci mostu nemůže zůstat zachována jeho autentická hmotná podstata. Ministerstvo rovněž dospělo k závěru, že je možné vytvořit kopii mostu a že do budoucna není možné zachovat památkové hodnoty souboru tak, aby splňoval kritérira kulturní památky,“ stojí v sedmistránkovém rozhodnutí, které má server iROZHLAS.cz k dispozici.

Ministerstvo rozhodovalo o památkové ochraně pro Libeňský most už v roce 2004, ani tehdy ale nedostalo soumostí ochranu. Kvůli „řadě nových skutečností, které podpořily argumenty pro jeho památkovou ochranu“ zahájil resort v roce 2016 nové řízení.

Podle ministerstva bylo ale už před čtrnácti lety prokázáno, že most má „vysokou architektonickou i urbanistickou kvalitu soumostí, jejíž těžiště spočívá v kubizujícím tvarosloví arch. Pavla Janáka“. V aktuálním řízení proto prozkoumával „skutečný technický stav“.

Podle resortu by ale obnova obou soumostí změnila jejich konstrukční řešení a architektonické prvky by bylo třeba nahradit kopiemi. „Zkušenosti s rekonstrukcemi ukazují, že často se řada dalších závad a problémů objeví až v průběhu rekonstrukce, po obnažení skrytých konstrukcí. Je vysoce pravděpodobné, že ani tento případ by nebyl výjimkou,“ stojí na předposlední straně rozhodnutí.

Most je uzavřen od poloviny ledna kvůli havarijnímu stavu, a to pro tramvajovou a osobní dopravu. Využívat ho mohou pouze chodci a cyklisté.

Jak vybudovat kopii mostu a další podrobnosti najdete na webu iRozhlas.cz.

autoři: hm , mis
Spustit audio