Liberecká tygřata už v pavilonu bez prkna!

31. srpen 2012

V Zoo Liberec provedli poslední úpravu v pavilonu šelem, když definitivně odstranili dřevěnou zábranu, která eliminovala pády mláďat z podesty na zem. Tygřata totiž v posledních dnech na bariéru stále častěji vylézala, takže hrozilo, že přepadnou nekontrolovatelně dolů.

Pro návštěvníky zoo má tato úprava mimořádnou přidanou hodnotu v tom, že jim v pohledu na mláďata nebrání už vůbec nic. Samozřejmě v těch okamžicích, kdy se koťata potulují v ubikaci. I nadále totiž často spí, což provádějí takřka výhradně v nejbezpečnějším místě, které mají k dispozici, a tím je porodnice. V takových chvílích budou lidé v pavilonu i nadále odkázáni jen na online přenos na TV obrazovce. „S tím ale nenaděláme nic ani my sami, koťata i jejich matka mají své vlastní biologické hodiny, do jejichž řízení se plést nemůžeme“, říká Ivan Langr, tiskový mluvčí zoo.

Zdá se, že koťata mají z odkryté hrany podesty respekt, nicméně se dá předpokládat, že občas dolů spadnou. „Pro tyto situace jsme pro ně "na dopadiště" připravili poměrně vysokou vrstvu písku, která jim tvrdý konec jejich letu o něco zmírní,“ doplňuje Ivan Langr.

Připomínáme, že dnes, 31. srpna, jako už tradičně na konci prázdnin proběhne v Zoo Liberec večerní prohlídka (19 - 22 hod.). Stejně jako v minulosti budou moci lidé navštívit část zázemí zoo, uvidí cvičení slonů (19.30) i krmení lachtanů (20.30), chybět nebudou ani přírodniny v jednotlivých pavilonech. Bude zajímavé sledovat, co asi tato večerní akce udělá s našimi tygřími mláďaty.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio