Liberk na Rychnovsku trpí nedostatkem vody. Pomáhají cisterny, ale situaci vyřeší až nový vodovod

25. červenec 2016

Nedostatek vody trápí Liberk v Orlických horách. V místních částech Hláska a Uhřínov musí doplňovat vodu do tamních zásobníků cisterny. Situace se opakuje každé sušší léto a například obyvatelé Uhřínova si stěžují na nižší tlak vody a také musí omezit zalévání trávníků, nebo napouštění bazénů.

Cisterna přečerpává do vodojemu v Uhřínově pitnou vodu. V průměru deset kubíků denně.

V horské vesničce žije necelá stovka lidí - mezi nimi i Jaroslava Novotná: „Teče to hůř, protože je malý tlak. Máme tady všude vývěsky, že by lidé měli omezit spotřebu vody. Bazény se nesmí dopouštět, zahrádky se nesmí zalévat. Každý se snaží šetřit vodou."

Problém se opakuje každé sušší léto, říká výrobně technický náměstek vodárenské společnosti Aqua Servis Josef Jansa: „Je to problém dlouhodobý. V létě klesne hladina podzemné vody a musíme tam dovážet vodu. Podobná situace je v části Hláska. Tam také do vodojemu musíme vodu dovážet. V současné době tam dovážíme asi dvě cisterny týdně."

Čtěte také

V Uhřínově dnes funguje vodovod z roku 1937. Studna, která ho napájí, ale v létě nemá dostatek vody.

Obec má přitom už několik let nový vrt hluboký 70 metrů včetně nového vodovodu a úpravny - vše za 12 a půl milionu korun.

Sucho...

Jenže ve vodě se objevil radon
„To jsme řešili s dodavatelem technologie zhruba rok a půl. Takže proto se to protáhlo. A nyní je to vyřešeno," vysvětluje Jiří Šimerda - nezávislý starosta Liberka, pod který Uhřínov patří. Do podzimu by chtěl domácnosti napojit na nový vodovod.

„Nyní doděláváme projekt na domovní přípojky. Tento projekt bychom chtěli mít hotový do konce léta," dodává Jiří Šimerda.

Příští rok by se už tak problémy s vodou v Uhřínově neměly opakovat.

Spustit audio