Libor Dvořák: Ruská společnost a domnění, že sovětský i ruský člověk nemůže být okupantem

22. listopad 2017

Český prezident Miloš Zeman, který je na skoro týdenní návštěvě Ruska, čelí nečekanému problému: dnes musel při schůzce s Dmitrijem Medveděvem ostře protestovat proti včerejšímu článku Leonida Maslovského na stránce armádní, tedy oficiální ruské televize Zvezda.

V tom jeho autor přispěchal s názorem, že někdejší Československo mohlo být Sovětskému svazu povděčno za srpnový zásah z roku 1968. Premiér Medveděv reagoval zcela pochopitelně – tento názor je v příkrém rozporu s oficiálními ruskými postoji.

Zopakujme si pár základních tezí stati, kterou dnes už mimochodem na stránce Zvezdy nenajdeme, jelikož byla odstraněna: Chybou na samém začátku byla Chruščovova kritika kultu osobnosti Josifa Stalina, která zasela nežádoucí símě i do povědomí národů i komunistických stran spřátelených zemí.

Když se ona setba začala projevovat v praxi, Sovětský svaz prostě musel zasáhnout. Tzv. vstup vojsk pěti států Varšavské smlouvy tak nebyl okupací, ale naopak zárukou dalších 20 let socialistického tábora bez všelijakých těch „sametových revolucí“. Jen pro pořádek – pod tímto článkem byla připojena celosvětově běžně užívaná douška, že názory autora nemusí souhlasit s názory redakce.

Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv a český prezident Miloš Zeman

Jak již řečeno, článek z webu Zvezdy zmizel, místo něj se objevilo stanovisko redakce, v němž se praví, že Maslovského stať vyšla v názorové rubrice, která respektuje pluralitu postojů jednotlivých autorů – atd., atp.

Aféra před prezidentskými volbami

Ještě zajímavější je ale dnešní příspěvek Dmitrije Sergejeva, jehož základní patos je přesně opačný než v případě Maslovského: Sovětský zásah proti Pražskému jaru označili i mnozí tehdejší sovětští hodnostáři za „zbytečně krutý“ a že právě podobné ozbrojené intervence (nejen v Československu, ale 12 let předtím v Maďarsku a hlavně 12 let poté v Afghánistánu) Sovětskému svazu po celém světě zbytečně kazily renomé.

Je samozřejmě dobře, že TV Zvezda se tohle ťápnutí dejme tomu vedle snaží napravit, ale nelze se ubránit několika otázkám: Byl to záměr, nebo politováníhodný omyl nějakého ideologicky těžko řiditelného snaživce? Má snad Putin právě na svrchovaně oficiální Zvezdě nějaké nepřátele, kteří se pokusili o přímou sabotáž setkání ruského prezidenta s českým partnerem?

Uvědomil si někdo ve vedení redakce webu Zvezdy, že Zemana, na němž Moskvě až doposud dost záleželo, může podobná aféra pár týdnů před českými prezidentskými volbami dost poškodit? Těžko říct.

Libor Dvořák

Jedna věc je ale zcela jasná: v ruské společnosti je i skoro po půlstoletí řada lidí, kteří rozhořčeně nesouhlasí s tím, aby někdejší sovětský zásah v tehdejším Československu byl označován za okupaci. Sovětský či dnes ruský člověk nemůže být označován za okupanta.

Každopádně se obávám, že než si Rusové uvědomí podstatu svého poválečného fungování ve světové politice, bude to při tamním současném vnitropolitickém vývoji trvat ještě hodně dlouho.

autor: ldo
Spustit audio