Lidé mohou přispět Světlušce, začala sbírka na pomoc nevidomým

12. září 2017

Celý týden budou v ulicích měst vybírat dobrovolníci peníze pro nevidomé. Koná se totiž celonárodní charitativní sbírka Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu. Lidé mohou přispívat koupí speciálních suvenýrů, třeba svítícího kartáčku na zuby nebo tykadel. Třeba v Ostravě byl o sbírku velký zájem.

Mezi dobrovolníky, kteří v ulicích Ostravy vybírají pro Světlušku, je i šestnáctiletý Přemek z gymnázia Hladnov. „Nasbírali jsme zatím dost peněz. Asi největší zájem je o tykadla, ty chce prostě každý. Oslovovat lidi mi nedělá moc velký problém, je to v pohodě,“ říká.

S nasazenými tykadly a ve žlutých tričkách – s takovou výbavou vyrazila do ulic i dvojice studentek z obchodní akademie. Ty zatím nejsou úplně spokojené. „Jestli v té krabičce máme za ty dvě hodiny tak čtyři stovky, nám přijde docela málo. Ale budeme vybírat do odpoledne, tak snad vybereme více,“ dodává studentka.

„Přispívám vždycky. Jestli mám dobré srdce, to nevím, ale pokud jsou takovéto užitečné akce, tak přispívám,“ říká paní, kterou studentky v centru Ostravy oslovují.

A do peněženky pro příspěvek sahá i paní Jarmila. „Byla jsem jenom na šedý zákal a chvíli jsem s tím měla problém, neviděla jsem, že. A vím, že je to zlé,“ vysvětluje.

Na dobrovolníky v podobách broučků mohou lidé narazit ve všech větších městech, například ve Frýdku-Místku nebo Opavě. Vybrané peníze podobně jako loni pomůžou dětem i dospělým s těžkým postižením zraku.

„My jsme v roce 2016 v Moravskoslezském kraji podpořili jednotlivce a organizace ve výši několika milionů korun. A pokud mám být konkrétní, tak to byly příspěvky třeba na stipendia, na asistenty dětem do škol, nebo na kamerové lupy, což jsou kompenzační pomůcky,“ upřesnil ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

Akce na podporu nevidomých pokračují i příští týden, kdy do Ostravy přijede autobusová kavárna Potmě.

autor: iha
Spustit audio