Lidé protestují proti bagrování řeky Malše u Malého jezu v Budějovicích

25. červen 2015

Do vyhlášené odpočinkové zóny u Malého jezu v Českých Budějovicích vjedou na podzim bagry. Mají zde rozšířit koryto řeky Malše, padnou také desítky vzrostlých stromů. Tato plánovaná protipovodňová opatření vadí mnoha lidem, ve středu večer jich přišly k jezu protestovat stovky.

Stroje mají odbagrovat poměrně velkou část pravého břehu, aby vznikla takzvaná berma. To je místo, kde se voda může rozlít a zároveň nic nepoškodí.

„Desítky stromů už jsou označeny červenou páskou. Od Kaplířovy ulice postaví zedníci betonovou zeď, která bude trochu vidět nad zemí. Povede kolem hřiště u Malého jezu, točny MHD a zahradní restaurace až k Mlýnské stoce,“ popsal ve středu přímo od řeky Malše reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný

Místo bylo zasaženo povodní v roce 2002. Odpůrci projektu tvrdí, že bagrování a zídka je proti tak velké vlně stejně neochrání. Vadí jim i to, že se o plánech málo diskutovalo a že řešení nebere ohled na vzhled města.

Na středeční mítink přišlo několik set lidí a začali podepisovat petici, kterou spoluorganizuje Tomáš Mráz. Ten už před lety ve stejné lokalitě úspěšně organizoval jinou petici. „Je vidět, že Budějčáci mají Malák rádi. Chodí sem lidé z celého města a je to pro ně cenné místo, které si nechtějí nechat poničit,“ komentoval Tomáš Mráz.

Mítinku se zúčastnil i náměstek primátora Petr Holický. Poslouchal připomínky, ale současné vedení města v podstatě zdědilo už připravený projekt. „Vidím to tak, že akce je už hodně daleko a podle mého názoru se dá jen těžko zastavit,“ uvedl náměstek.

Lidé podepisují petici proti úpravám Malše u Malého jezu v Českých Budějovicích

O protipovodňových opatřeních u Malého jezu budou v pondělí debatovat českobudějovičtí zastupitelé.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio