Lidé s Alzheimerem čekají i roky na umístění do ústavu v Mostě. Město chce špatnou situaci řešit

7. únor 2018

Více než 70 žádostí o umístění lidí trpících Alzheimerovou chorobou leží na Městském ústavu sociálních služeb v Mostě. Příbuzní, kteří se nemohou o své blízké starat, čekají několik měsíců i let na to, než se uvolní lůžka v městských zařízeních. Most jich může nabídnout v režimu zvláštní péče jen zhruba 30, jiná zařízení na Mostecku pak dalších 90. Ta jsou ale dlouhodobě obsazená. Město proto zvažuje, jak bude situaci řešit.

„Mojí mamince je 82 let, diagnostikovali ji Alzheimerovu chorobu, tak jsem se zajímala o to, jestli bych ji mohla umístit do domova se speciálním režimem, ale ani v Mostě, ani v okolí, není zařízení, ve kterém by měli volno. Minimálně několik měsíců i let bychom museli čekat,“ popisuje svůj problém Jana Rybnická z Mostu. Na to, aby maminku umístila do soukromého zařízení, nemá peníze.

Vedení Mostu o problému ví. Zvažuje proto rekonstrukci tzv. „bloku 60“, který je v majetku Mostecké bytové.

„V tomto roce by se měla vybrat stavební společnost, která by podle projektové dokumentace nacení stavební práce, aby ten projekt mohl vzniknout,“ vysvětluje náměstkyně primátora za hnutí Severočeši Most Markéta Stará.

Místa v soukromých zařízeních jsou, lidé ale na ně často nemají peníze

Původně měla nové Alzheimer centrum provozovat soukromá společnost. Ta nabídla až sto lůžek. Proti je ale krajský úřad. Do jeho akčního plánu sociálních služeb tak velký projekt nezapadá, tím pádem by se kraj nepodílel na jeho financování.

„Podle našeho plánu o sociálních službách nebyla v tu chvíli tak velká potřeba na další zařízení o tak velkém počtu lůžek. Navíc nesplňovali podmínky pro náš akční plán,“ vysvětluje mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Pokud by zařízení nebylo součástí krajské sítě sociálních služeb, museli by klienti doplácet za pobyt mnohem vyšší částky. Most proto ještě zváží variantu, že by službu ve zrekonstruovaném „bloku 60“ v menším rozsahu provozoval Městský ústav sociálních služeb. Jak se nakonec město rozhodne, to bude jasné až v průběhu letošního roku.

V Ústeckém kraji je registrováno v domovech se zvláštním režimem zhruba 2400 lůžek. Na Mostecku plánuje kraj v letošním roce vybudování dalších 50 lůžek. Podle posledních dostupných dat České Alzheimerovské společnosti bylo v Ústeckém kraji evidováno přes 10 tisíc lidí s Alzheimerovou chorobou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio