Lidé se letos zprovoznění Moldavské dráhy nedočkají. Opravy provázejí další komplikace

1. listopad 2017

Vlaky se už letos na tzv. Moldavskou dráhu na Teplicku nevrátí. Železnice je neprůjezdná od jarního sesuvu a posunutí kolejí. Opravy ale zkomplikovaly další problémy s podložím nebo opěrnou zdí. Trať vede z Mostu až na hranice s Německem a průjezdná bude zřejmě až příští rok. Moldava se tak bojí úbytku turistů a běžkařů.

V tuto chvíli dělníci betonují jednu z opěrných zdí, která je hned vedle kdysi ležících kolejí. Moldavská dráha měla být po jarním sesuvu svahu na trať znovu zprovozněna na konci letošního roku. Podle mluvčího SŽDC Marka Iliaše ale opravy zbrzdily další problémy.

„Během oprav jsme zjistili, že pevný skalní podklad se v jednom místě opravovaného úseku nachází ve větší hloubce, než jsme čekali, a po odstranění nánosu byla zjištěna mnohem rozsáhlejší degradace části odkladní zdi. Kvůli tomu bude trať opět průjezdná až příští rok, navíc se navýší náklady na opravu.

Neprůjezdná Moldavská dráha trápí nezávislou starostku Moldavy Evu Kardovou. Podle ní se razantně snížil počet turistů, kteří na Moldavu v létě přijeli.

„Ty hospody mají štamgasty, kteří tam přijedou vždycky, přesto tak 50procentní úbytek byl znát. U nás na infocentru jde o téměř 80procentní úbytek turistů,“ upřesnila Kardová.

Problémy s úbytkem turistů bude mít podle starostky Moldava i v zimě, kdy sem míří běžkaři. Obec předpoklad, že sem sice přijedou, ale auty, a je tak nutné najít nové parkovací plochy.

autor: bach
Spustit audio