Lidé spouštěli zemětřesení už v roce 1925

30. květen 2016

Historie zemětřesení spuštěných člověkem během těžby ropy a zemního plynu sahá v americkém státě Texas do 20. let minulého století.

V roce 2015 chlácholili čelní představitelé státu Texas občany tvrzením, že těžba ropy a zemního plynu nevyvolává zemětřesení. Texasané jsou však svědky zemětřesení stále častěji. Ještě před osmi roky zažili ročně v průměru jen dvě zemětřesení o síle vyšší než 3. stupeň Richterovy stupnice.

V současné době se takových zemětřesení odehraje na území Texasu 12 do roka. Epicentrum většiny se nachází do 3 kilometrů od míst, kde naftaři vhánějí při těžbě ropy do podzemí vodu pod vysokým tlakem. Taková zemětřesení postihla opakovaně například okolí mezinárodního letiště Dallas-Fort Worth.

Tým geologů pod vedení Cliffa Frolicha z University of Texas v Austinu nabízí ve vědeckém časopise Seismological Reasearch Letters pohled do historie texaských zemětřesení spojených s těžbou ropy a zemního plynu. Studie ukázala, že těžba ropy vyvolávala v Texasu zemětřesení zřejmě už v samotných počátcích.

V průběhu času se sice výrazně měnila technologie těžby, ale zemětřesení ji provázela neustále. Ve 20. a 30. letech minulého století bylo ropné ložisko nejprve prošpikováno stovkami vrtů a těmi pak byla ropa intenzivně čerpána ven. V podzemí se rychle vytvářely prázdné prostory, což mělo za následek poklesy vrstev hornin. Průvodním jevem byla zemětřesení.

Ve 40. letech byla tato ropná pole vyčerpána a těžaři se uchýlili k ještě agresivnějším metodám. Vháněli do podzemí pod vysokým tlakem vodu a s její pomocí vytlačovali ropu. Nárůst tlaku v podzemí vedl opět ke vzniku zemětřesení. Tento postup se uplatňoval na texaských naftových polích ještě v 70. letech.


V posledních deseti letech se v Texasu prosazuje hydraulické štěpení označované též jako frakování. Při něm se vhání do podloží pod vysokým tlakem voda s pískem a některými chemikáliemi, aby se rozrušily usazené horniny zadržující ropu nebo plyn. Část použité vody se odčerpá při těžbě a vhání se do podzemí speciálními vrty zpět. I tento postup je s to spustit v okolí zemětřesení.

Cliff Frolich vnímá tato zjištění jako varování. „Myslím, že všichni hledáme všelék, když pátráme po faktorech, které při těžbě ropy a plynu spouštějí zemětřesení, a doufáme, že pak budeme moci těžařům poradit, jak těžit bez těchto nepříznivých vedlejších efektů. Ale ukazuje se, že takový všelék na doprovodná zemětřesení neexistuje,“ říká Frolich.

Do rizik pro vznik zemětřesení významně promlouvají i místní geologické podmínky. V Texasu zatím například nevzniklo v důsledku hydraulického štěpení zemětřesení, které by překonalo stupeň 3 Richterovy škály. V Kanadě už bylo takové zemětřesení v souvislosti s frakováním zaznamenáno.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio