Lidé už poškodili více než třetinu půdy na Zemi. Ta kvůli tomu nezvládá sucho a přívalové deště

24. červenec 2015

Na letošek připadá Mezinárodní rok půdy. Půda je podle Miloslava Šimka, ředitele Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, velice důležitá. Lidstvo je na ní závislé. „Půda nás živí, potřebujeme ji, ale problém je, že ji také poškozujeme, nestaráme se o ni a zacházíme s ní špatně,“ zdůrazňuje.

Pokud je půda zdravá, tak se bez problémů vyrovná například s aktuálním suchým počasím. „Nic strašného se pro ni neděje, a když pak zaprší, tak zase doplní zásobu půdní vody. Horší ale je, že některé půdy ztrácejí schopnost vyrovnat se například se suchem a přívalovými dešti,“ říká Miloslav Šimek.

Podle něho půdě ublížil člověk: „Poškodili jsme ji. Teď jsou půdy nejen méně úrodné, ale také hůře hospodaří s vodou, například dostatečně neabsorbují při přívalových deštích, a proto jsou častěji povodně.“

Miloslav Šimek, Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích

Odhaduje se, že je na Zemi zdevastována už víc než třetina veškeré půdy. Podobný údaj platí i pro Českou republiku. Miloslav Šimek říká, že u nás je vážně poškozena možná až polovina půdy.

„Ničíme ji mnoha způsoby, například těžkou mechanizací, nadměrným užíváním chemických hnojiv nebo pesticidy,“ vysvětluje.

Na území České republiky najdeme desítky různých typů půdy. Každá obsahuje především půdní vodu a vzduch, ale také minerály, humusové složky a organismy.

Organismů žije v půdě mnohem více, než si většina lidé myslí. „Když naberete půdu na kávovou lžičku, naprosto jistě na té lžičce máte několik miliard organismů. Jsou to mikroorganismy, bakterie, půdní houby, ale i neuvěřitelné množství velmi malých živočichů, které pouhým okem nevidíme,“ přibližuje Miloslav Šimek.

Živočichové jsou půdě prospěšní a pomáhají jejímu správnému fungování. „Například žížaly jsou podle kolegů zoologů takovými půdními inženýry. Žížaly konají v půdě mnohá dobra, kypří ji, obnovují její pórovitost, čímž umožňují lepší výměnu plynů a zlepšují zasakování vody,“ dodává Miloslav Šimek.

Spoustu dalších zajímavostí o půdě se nyní lidé mohou dozvědět v Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Akademie věd tu připravila výstavu Svět pod našima nohama, která jednoduchou formou přibližuje, z čeho se půda skládá, kdo v ní žije, jak ji lidé studují, k čemu ji potřebují a také jak ji poškozují.

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio

Související