Lidé v centru Brna mohou mít nádoby na tříděný odpad v každém domě

Snad každý, kdo někdy vynášel odpad, se setkal s přeplněným anebo příliš vzdáleným kontejnerem. Takový problém se v Brně snaží řešit tamní svozová firma. Společně s radnicí největší čtvrti začala rozdávat lidem popelnice na tříděný odpad přímo domů.

Obyvatelé Brna-středu začali letos vyměňovat černé popelnice za barevné. Dostali je od radnice, která společně se svozovou firmou Sako testuje nový systém třídění odpadu. O výměnu popelnic si požádali obyvatelé asi 450 domů a další přibývají.

Lidé mohou přímo z domu třídit papír, plasty a přidá se k nim bioodpad. Někteří zájemci z Brna-středu už dostali žluté a modré popelnice na plasty a papír. Konkrétně to jsou obyvatelé městské památkové rezervace, kam už svozová firma Sako rozvezla dvě stě párů popelnic. Nemůže si je vynachválit například Brňanka Jana Riedlová. Dřív pro její rodinu bylo třídění problematičtější.

„V našem domě bydlí celkem pět mladých rodin a všechny mají problém s odnášením všech možných odpadů. Museli jsme ho odnášet někam do sběrných kontejnerů,“ vysvětluje Riedlová

ako další přijde na řadu Masarykova čtvrť a Stránice. Zejména v Masarykově čtvrti si můžou obyvatelé žádat navíc i o hnědé popelnice na bioodpad. Zájemců se podle radnice Brna-středu přihlásilo asi sto padesát.

„Je to tím, že tam zejména jsou zahrady. Druhý důvod je, že tam bývalo sběrné středisko na Vaňkově náměstí a výstavbou kruhového objezdu teď tahle část Brna-střed sběrné středisko nemá a citelně to tady chybí,“ vysvětluje místostarostka městské části Jasna Flamiková ze Strany zelených, proč tuto výhodu má jen zlomek lidí.

A nakonec, někdy letos v létě, se dostane na zbytek obyvatel Brna-středu. Původně měli o barevné popelnice zájem lidé z asi 450 domů, ale do systému se postupně hlásí další a další, kteří si nevšimli první výzvy radnice, ale zahlédli nádoby třeba u sousedů.

Kdo má o barevné popelnice zájem, může zkontaktovat přímo radnici Brna-středu. V tuto chvíli je program určený jen obyvatelům Brna-středu, ale firma Sako uvažuje o tom, že ho rozšíří do dalších městských částí, a to podle toho, jak se letos osvědčí tento pilotní projekt.

Více vytříděného odpadu znamená pro obce úsporu

Podobný systém funguje i jinde na jižní Moravě. Pro obyvatele je výhodný v tom, že nemusí s odpadem nikam daleko a mají popelnice přímo u domu, odkud je popeláři vyvezou.

V některých obcích dostávají lidé taky slevy na ročním poplatku za svoz odpadu, ale to alespoň zatím není případ Brna. Změny jsou podle Tomáše Hlavenky, šéfa divize svoz firmy Sako, znatelné hned v prvních měsících.

„Všude, kde jsme to zatím dělali, se změna děje skokově. Lidem se donesou nádoby, lidé se na ně těší, čekají na svou popelnici. Když ji dostanou, tak mají radost, že se dočkali a začínají třídit,“ konstatuje Hlavenka.

Na systému vydělávají i obce. Popelnice často pořizují z dotací, takže je nestojí skoro nic. Čím víc lidé třídí, tím méně komunálního odpadu pak končí na skládkách, tím méně se ho musí zlikvidovat.

A právě obce, které nechávají popelnice na skládky vyvážet, musí platit poplatky, které se můžou vyšplhat i na miliony korun. Navíc čím víc toho lidé vytřídí, tím větší odměnu dostávají obce od společnosti Eko-kom, která tříděný odpad vykupuje.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio