Lidé v Jihlavě se bojí skupinky bezdomovců na cyklostezce u Kauflandu. Jsou opilí a agresivní

23. říjen 2016
Zprávy z

Na jihlavské cyklostezce poblíž Kauflandu se usadila skupinka bezdomovců. Na cyklisty, chodce a běžce pokřikují, bývají agresivní a podle svědků jsou často opilí. Městská policie na místě hlídkuje, také se tam uklízí. Mluvčí magistrátu ale krčí rameny s tím, že nezná způsob, jak někoho naučit slušnému chování.

„Občas sem chodíme s dětmi. Vidím v tom docela nebezpečí, protože jsou opilí, dělají nepořádek, pořvávají. Navečer tady chodím běhat a to už se mi vůbec nelíbí. Člověk neví, co takové lidi může napadnout,“ posteskla si mladá maminka Lucie.

V devět hodin ráno jsme zastihli trojici mužů na odpočívadle cyklostezky. Každý měl před sebou otevřené pivo a tvrdili, že čekají na dalšího kamaráda a jdou pracovat.

„My už nepouštíme desetiletýho kluka samotnýho na kolo. Je to na všech těch zastávkách,“ připojil se pan Radek, toho času běžící po cyklostezce s kočárkem.

Za čtyři měsíce 500 zásahů strážníků

Cyklostezka patří městu Jihlava, které by podle oslovených lidí mělo zjednat nápravu. Podle mluvčího magistrátu Radka Tulise ale dělají vše, co je v silách takového úřadu: „Pravidelně se tam uklízí, pravidelně se tam hlídkuje, ale radnice přece nemůže nikoho naučit slušnému chování.“

Na cyklostezku pravidelně jezdí městští strážníci. Za uplynulé čtyři měsíce to bylo asi 500 krát.

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio