Lidé v Teplicích si museli na rozsvícení vánočního stromu počkat, náladu jim to ale nezkazilo

4. prosinec 2017

„Je krásnej. Jako každej rok,“ shodují čtyři starší dámy, které se přišly podívat na slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Teplicích. Ten letošní je ze Sobědruh. Nevyrostl na soukromé zahradě, ale na pozemcích společnosti ČEZ, která ho městu věnovala.

Mohutný smrk stojí na svém tradičním místě, a jeho rozsvěcení má už pět let stejnou podobu – předchází mu přehlídka dětských pěveckých sborů. „Teplická Vánočka, jak se tohle tradiční předvánoční setkání jmenuje, vznikla z iniciativy mé předchůdkyně,“ dodává vedoucí odboru školství a kultury Jarmila Svobodová.

Město si přálo akci na zahájení adventu a paní Zámostná přišla s nápadem předvést, co umí teplické děti. Její myšlenka funguje a náměstí je každý rok plné. Děti ze škol a školek totiž mají kolem sebe vždy své nadšené publikum – rodiče.

Děti mávají z pódia, rodiče fotí a natáčejí si umělecké „první krůčky“ svých ratolestí. Někteří malí zpěváčky přicházejí v kostýmech a tak na chvíli Teplice ovládnou zvonivé hlásky malých andílků a ďáblíků. „Je to krásné a milé,“ shodují se návštěvníci.

Nejvíc lidí přichází na samotné rozsvícení, tedy na 17:00. Letos to vyšlo skoro na minutu. Poslední sbor, ten ze školy na Buzulce pod vedením Xenie Podolchové, dozpíval dvě minuty před celou. Teplický primátor Jaroslav Kubera stihl jen pozdravit všechny přítomné a prozradit, že ho ani trochu nemrzí, že jim krásné Vánoce nepřeje jako kandidát na prezidenta. A pak zahájil odpočítávání. Krátké. Jen od pěti.

Světelné girlandy na radnici se rozsvítily hned. Strom zůstal tmavý. Tepličáci si na jeho decentně modro zlatý svit museli chvíli počkat. A brali to z humorem. Když se konečně rozzářil, tleskali. Pak si všichni společně zazpívali „Nesem vám noviny“ a teplický primátor prohlásil vánoční svátky za zahájené.

Spustit audio