Lidé z blízkosti hlavního tahu přes Hodslavice dostanou nová okna proti hluku

1. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Prakticky nepřetržitý proud aut projíždí každý den po silnici první třídy středem Hodslavic na Novojičínsku. Ředitelství silnic a dálnic tam nechalo změřit úroveň hluku. A odborníci zjistili, že limity jsou skutečně překročeny. Někteří lidé tak dostanou nová okna. Za tři roky se pak má začít stavět silnice, která dopravu z obcí v okolí vyvede.

„Však se pojďte podívat. Oni najíždějí až nahoru, tam je ta zatáčka. A motorky tady předjíždějí čára nečára,“ ukazuje za okno obyvatelka Hodslavic Dana Křižanová. Bydlí v bytovém domě v prvním patře hned u silnice. „Slyšíte to. V noci sice není takový provoz jako přes ten den, ale musím mít zavřené okno,“ dodává.

Silnice první třídy prochází Hodslavicemi v délce více než 4 kilometry a je na ní přes 20 zatáček. Obec si v posledních letech nechala dvakrát sečíst dopravu. Nejhorší výsledek? Až 20 tisíc aut jedoucích denně oběma směry.

„Domy jsou těsně u silnice. Jsou tady v cestě kanály, některé, když přes ně přejede kamion, tak jsou také hlučné. Takže už to není jen hluk kamionu, ale ještě k tomu hluk bouchajícího kanálu,“ popisuje situaci v obci starostka Pavla Adamcová (nezávislá).

Specializovaná firma změřila pro státní silničáře hluk v několika domech. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl potvrzuje překročení limitů.

„Podle všeho skutečně v těch objektech, kde to měření probíhá, dochází k prokazatelnému porušení zákona o ochraně zdraví. Předpokládáme výměnu oken a realizace samotná je nyní plánována na konec roku 2017,“ říká mluvčí ŘSD.

Definitivní řešení má přinést stavba takzvané Palačovské spojky. Ta propojí Valašské Meziříčí s mezinárodní silnicí 48 z Bělotína do Českého Těšína. Uleví nejen Hodslavicím, ale také lázním v Teplicích nad Bečvou nebo městu Hranice.

Domy v Hodslavicích stojí přímo u silnice

„Předpoklad zahájení realizace samotné stavby je v druhé polovině roku 2019 a termín dokončení je stanoven na konec roku 2022,“ upřesňuje Rýdl.

Termínů už ale v minulosti padlo několik. Paní Křižovaná aspoň doufá, že nová okna jí umožní lépe spát. I když otevřít větračku ještě několik let možné nebude.

autor: Michal Polášek
Spustit audio