Lidé z Českého Těšína si stěžují na špatnou zimní údržbu chodníků

20. únor 2015
Zprávy , Zprávy

V centru Českého Těšína zůstávají i přes vyšší teploty přes den silné vrstvy ledu. Hlavně do úzkých ulic se nedostane potřebná technika a radnice tak řeší stížnosti na špatnou zimní údržbu.

Hlavně obyvatelům v okrajových částech města se nelíbí, že se z domů obtížně dostávají do práce nebo na úřad. Problémy jsou ale i v centru města. Do úzkých ulic se totiž nedostane potřebná technika.

„Mám s tím špatné zkušenosti, v zimě je to hrůza. Nemůžu chodit s taškou normálně, protože to neunesu, jsem stará. A s touhle kolečkovou taškou nemůžu v zimě jezdit, protože to nejde,“ říká paní Vlastimila.

Tašku s kolečky vytáhla ze skříně po několika týdnech. Ani teď ale některými místy neprojede. A když napadne více sněhu, raději ani nevychází.

„V mém věku už to bylo kritické – taky jsem si loni zlomila ruku. Po pádu na ledě,“ dodává s tím, že si na zimu dělá zásoby a v kritických dnech žije z toho, co má doma.

Stížností na špatně uklizené chodníky a silnice teď českotěšínská radnice řeší desítky.

„Mnohdy se ukazují jako neoprávněné, protože všechny vozy, které jezdí a provádějí zimní údržbu, mají GPS, takže můžeme dokázat, jaká byla v daném dni situace a kde opravdu byli,“ říká mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Ve městě jsou ale místa, kde se zimní údržba neprovádí. Ve středu města jsou to chodníky, které jsou příliš úzké nebo nejsou vhodné pro strojový úklid sněhu. Pak jsou to málo významné chodníky v okrajových částech města.

V některých ulicích tak lidé musejí v budoucnu počítat jen s částečnou údržbou chodníků a s výstražnými cedulemi, které upozorňují na neudržovaná místa.

Letos by město za zimní péči o komunikace nemělo dát víc než tři miliony korun.

autor: stj
Spustit audio