Lidé z okolí pardubické Porter Areny si stěžují na hluk z koncertů

24. červen 2016

Koncerty na venkovní scéně, která je naproti hlavnímu nádraží, jim duní až k oknům prakticky každý pátek, nebo sobotu. Někteří už kvůli tomu volali na městskou policii. Jenže většina hudebních produkcí končí před 22. hodinou a neruší tak noční klid. Delší vystoupení potom mají povolení od radnice.

Obyvatelům nejvíce vadily dvě věci. Jednak velmi hlučné ozvučení většiny koncertů a také to, že hlasité akce se konají v aréně skoro každý víkend a často trvají opravdu celé odpoledne až do večera.

Zvuk z venkovní scény se velmi rozléhá po okolí a lidé, kteří bydlí v panelácích na Palackého ulici nebo třeba na nábřeží Závodu míru, tak slyší hudební čísla přímo u sebe doma.

„Ty decibely tam jsou. Já si myslím, že kdyby přišla hygiena, tak to budou považovat za nadlimitní hluk. Jsou strašně slyšet ty bicí, ty basy i zpěv těch kapel. Kdo chodí třeba dřív spát, protože brzo ráno vstává, tak nemá šanci usnout kvůli tomu rámusu z této Porter Areny,“ popsal Josef Kašpar, který bydlí vzdušnou čarou asi dvě stě metrů od arény.

Místní si stěžují městské policii

Někteří místní se ozvali na městskou policii. Protože ale skoro všechny produkce končí před 22. hodinou, nedochází k rušení nočního klidu.

Navíc radní prvního městského obvodu schválili pro některé koncerty výjimku, takže kapely mohou hrát třeba i do půlnoci. Obracet se na strážníky je v tomto případě taky neúčinné. Pro koncerty přes den má smysl volat jenom krajskou hygienu, což ještě nikdo z místních nezkusil.

Provozovatel arény už zaznamenal výtky na sociálních sítích a slíbil, že nejdříve změří hluk z koncertů a všechny produkce ztlumí tak, aby splňovaly limity pro hluk. Venkovní scéna funguje na místě od konce května a její jednatel tvrdí, že se teprve pokusí doladit soužití s okolím.

Na druhou stranu neplánuje nijak zmenšit počet plánovaných koncertů, protože program na léto už je hotový. Dobrou zprávou pro místní je ale i to, že v aréně bude už jen jediný koncert až do půlnočních hodin, a to 5. července.

V blízkosti místa má za nedlouho vzniknout také letní kino a místní tak mají obavu, že si od hluku neodpočinou ani jeden víkend.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio