Lidé ztrácejí doklady, ale i erotické pomůcky. Nový projekt do hledání zapojuje obce i dopravce

Ztracené doklady, peněženka, klíče nebo šperk. Usnadnit hledání ztracených cenností si dává za cíl nově vznikající webová databáze eztraty.cz. Zapojují se do ní i „velcí hráči“, jako jsou obce nebo nemocnice. A o připojení se k databázi uvažují třeba i České dráhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ztráty a nálezy (ilustrační foto)

Ztráty a nálezy (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Tu myšlenku vymyslel kolega. Když jel na motorce, tak ztratil někde v Praze klíče a při následném pátrání, kdy přišel na všechny ty nesnáze, které stávající systém obnáší, tak ho napadlo vymyslet nějakou efektivnější variantu, jakým způsobem to vracet i nacházet,“ popsal mluvčí společnosti eztraty.cz Ondřej Šrámek.

Princip je jednoduchý – sdružit informace o všech ztracených i nalezených věcech na jednom místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém webovém projektu zaměřeném na ztráty a nálezy natáčela redaktorka Jitka Hanžlová

Klíčem pro úspěšné fungování je, aby se do databáze zapojilo co nejvíce měst, obcí nebo třeba dopravců. Zatím je součástí zhruba 30 velkých institucí.

„Třeba motolská nemocnice, Dolní Břežany, liberecký a jablonecký dopravní podnik, městská část Vratislavice, městská část Ústí nad Labem, Most, Městská policie Mladá Boleslav – těch institucí vlastně pořád přibývá,“ řekl Šrámek. Svou roli podle něj může hrát i to, že zadávání a správa nálezů je zdarma.

O zapojení do projektu uvažují i České dráhy. Kolegové, kteří se ztrátám a nálezům u železničního dopravce věnují, prý už s lidmi z webového portálu navázali kontakt.

„V současné době jsme s nimi zahájili jednání o možnostech budoucího zapojení Českých drah do tohoto elektronického systému hledání ztracených věcí,“ řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Pro portál by byly České dráhy výrazný „hráč“. Ve vlacích lidé zapomínají v průměru jeden a půl tisíce předmětů každý měsíc. Zavazadla, doklady, smlouvy, fotoaparáty, notebooky, ale i překvapivější předměty.

„Třeba kočárek, kolo, šperky. Ve vlaku se našly i erotické pomůcky nebo například různé protézy,“ přiblížil Šťáhlavský.

Projekt eztraty.cz je pro účastníky zdarma, má však i placené služby. Kdo chce, může si koupit takzvanou vrátilku, což je štítek s číselným kódem, který může mít na klíčích, na kole a podobně. Kód je spárovaný s mailovou adresou majitele.

Vrátilka by měla umožnit rychleji najít majitele ztraceného předmětu. Nebo ukradeného předmětu – to pokud věc například najde u někoho podezřelého policie.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme