Lidem v Přelouči dochází trpělivost s rozkopanou Zborovskou ulicí

14. září 2017

Místo asfaltu štěrk, hlína a kabely. Některým lidem v Přelouči začíná vadit oprava Zborovské ulice, která se vleče od jara a stále není u konce. V místě přitom mají výjezdovou základnu i dobrovolní hasiči.

Někteří obyvatelé Přelouče si teď připadají skoro jako na tankodromu. Už pět měsíců tam čekají na nové chodníky a silnici, ulice vedoucí k náměstí je ale stále rozkopaná a hned tak hotová nebude. Mnozí proto kroutí hlavou a trpělivost dochází i místním živnostníkům a pacientům ordinací, které tam fungují.

„Začalo se tu pracovat na začátku května, vypadalo to velmi slibně. My ten přístup máme, ale když jde někdo k paní doktorce, nebo byl někdo zvyklý si sem zajíždět, tak už to nejde,“ říká lékárnice Monika Dušková.

V ulici jsou obytné domy i několik živnostníků a čtyři lékařská zařízení, ale třeba také řezník nebo hospoda. „Uvidíme, jestli se to nějak zlepší, ale takhle se lidé naučí chodit jinam,“ říká smutně lékárnice.

Oprava Zborovské ulice v Přelouči

Dělníci nyní budují přípojky pro elektrické rozvody. Hlavní problém je ale plynovodní potrubí, které podle města není dostatečně hluboko. „Hrozí, že by se plynové potrubí poškodilo, takže se to bude muset přeložit a to je zásadní zdržení,“ vysvětluje místostarosta Přelouče Ivan Moravec, proč oprava Zborovské ulice nabírá skluz.

V ulici mají navíc garáže dobrovolní hasiči. A výjezd odtud není snadný. „Je to problém, hasiči nemohou využívat svoji garáž a musí mít auto zaparkované na dvoře,“ potvrzuje místostarosta.

Čtěte také

I když je podle plynařů s potrubím vše v pořádku, vyjdou městu vstříc, řekl mluvčí společnosti Innogy, Pavel Zajíc. „Ten plynovod je schopný bezpečného a spolehlivého provozu, ale přesto jsme se rozhodli jako vstřícný krok vůči investorovi i vůči městu, připravit a zrekonstruovat zhruba 150 metrů plynovodu.“

Přeloučská radnice předpokládá, že se problém podaří rychle vyřešit a možná už v listopadu nebo v prosinci by ulice mohla sloužit chodcům i autům.

autor: wol
Spustit audio