Lidská historie se opakuje u čmeláků

17. září 2012
Monitor

Evropský čmelák zemní zřejmě udělal to, co kdysi španělští kolonizátoři Ameriky: do Nového světa zavlekl smrtící chorobu.

O chladné louky Patagonie se dlouho dělily dva druhy čmeláků: původní druh Bombus dahlbomii a evropský čmelák Bombus ruderatus. Jejich soužití se zdálo být bezproblémové. V roce 2006 ale do severozápadní Patagonie pronikl další druh, u nás běžný čmelák zemní (Bombus terrestris). A právě tehdy se populace původních jihoamerických čmeláků Bombus dahlbomii začaly prudce zmenšovat. Při hledání příčin byl prvním podezřelým vysoce patogenní prvok Apicystis bombi z kmene výtrusovci (Apicomplexa), který parazituje na čmelácích zemních.

Argentinští vědci proto zjišťovali, jestli se v Patagonii vyskytoval ještě před invazí čmeláků zemních, nebo se „svezl“ spolu s ní. Ze čmeláků v entomologických sbírkách izolovali vzorky DNA a hledali sekvence, které by patřily parazitickým prvokům. Jejich přítomnost vědci neobjevili u žádného čmeláka Bombus dahlbomii a Bombus ruderatus, který byl uloven před invazí čmeláků zemních. Naproti tomu po invazi se parazit vyskytoval u všech tří zúčastněných druhů včetně čmeláka zemního. Je to vůbec poprvé, kdy vědci zaznamenali výskyt parazita u čmeláků Bombus dahlbomii a Bombus ruderatus. Výsledky studie zároveň silně naznačují, že v kolapsu původních patagonských čmeláků má prsty zavlečený evropský druh a jeho paraziti.

Zdroj: Biological Invasion

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.